Eksperdid mures: Trump jagab vabalt oma mobiilinumbrit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump peab kellegagi presidendilennuki Air Force One pardal vestlust.
USA president Donald Trump peab kellegagi presidendilennuki Air Force One pardal vestlust. Foto: Shealah Craighead/White H/Scanpix

USA president Donald Trump, kes kritiseeris konkurenti Hillary Clintonit isikliku meiliserveri kasutamise eest, võib välisliidritega mobiilis vesteldes osutuda pealtkuulamise ja pahavararünnakute sihtmärgiks.

Trump jagab oma telefoninumbrit lahkelt kolleegidele üle maailma ja soovitab neil otse talle endale helistada, et mitte diplomaatilise suhtluse piirangutesse takerduda.

See paneb muretsema USA vägede ülemjuhataja suhtluse julgeoleku ja salastatusnõuete pärast.

Mobiiliturbeeksperdid hoiatavad, et tänapäeva küberspionaaži maailmas ei ole see komme mitte üksnes ebaortodoksne, vaid ka ohtlik.

Mobiiltelefoni signaal lähimasse mobiilimasti reedab kõneleja täpse asukoha. Üsna kaitsetud on ka mobiilivõrgud. Ja numbri teadmine lihtsustab telefoni nakatamist pahavaraga.

«Hillary Clintoni meiliserver oli Trumpi hariliku mobiiltelefoniga võrreldes nagu Fort Knox (USA sõjaväebaas Kentuckys- toim),» ütles ekspresident Barack Obama administratsiooni tehnoloogiaülema asetäitja Andrew McLaughlin.

Hillary Clinton uurib arvutiekraani. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix
Hillary Clinton uurib arvutiekraani. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS

Presidendivalimistel Clintoni vastu kandideerides kritiseeris Trump alatasa oma vastast välisministrina isikliku meilikonto kasutamise pärast. Ta väitis, et Clintonile ei tohiks anda salastatud teabe juurdepääsu luba, sest ta jätaks selle välisvaenlaste meelevalda.

Trump ise on aga endiste ja praeguste ametnike sõnul ärgitanud näiteks Kanada ja Mehhiko liidrit endale otse helistama.

President ei armasta tülikaid ametlikke kanaleid ja nii andis ta hiljuti oma mobiilinumbri ka äsja Prantsuse presidendiks valitud Emmanuel Macronile. Sellest rääkis Prantsuse ametnik, kes ei soovinud öelda, kas Macron kavatseb võimalust kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles