Musta mere lennuõnnetuse põhjustas piloodi eksimus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuõnnetuse ohvrite mälestamine.
Lennuõnnetuse ohvrite mälestamine. Foto: MAX VETROV/AFP/Scanpix

Vene uurijad teatasid täna, et detsembris Musta mere kohal toimunud lennuõnnetus, milles hukkus 92 inimest, oli tõenäoliselt piloodi eksimuse süü, vahendab BBC.

Vene sõjaväelennuk Tu-154 Aleksandrovi kooriga pardal oli 25. detsembril teel Süüriasse, kui neid Musta mere kohal õnnetus tabas.

Analüüs näitab, et piloot kaotas oma koordinaadid ja ei usaldanud mõõteriistu, usukudes, et lennuk kogub liiga kiiresti kõrgust. Arvatakse, et üks faktoreid oli ka väsimus.

Uurimuse lõplik otsus on, et õnnetuses ei mänginud rolli välised tegurid.

Lennuk oli hommikul Moskva lähedalt Tšaikovski õhuväebaasist lendu tõusnud ja tankinud Sotši lähedal Adleri lennujaamas.

Õnnetus toimus teel Adleri baasist Süürias Lataakias asuvasse Hmeimimi Vene õhuväebaasi.

Vene väljaande Kommersant teatel mõjutas piloot Roman Volkovi eksimust meditsiiniline häire, kus inimene kaotab kiire laskumise või õhkutõusu ajal tasakaalutunde.

Väljaande kohaselt tundis Volkov end juba maapinnal kehvasti, lisaks oli tal raskusi lennuki õigele hoovõturajale toimetamisega.

Kui lennuk hakkas kõrgust koguma, andis piloot meeskonnale valekorraldusi ja juhtis alust laskumisele.

Lennuk kaotas kõrgust 6-8 meetrit sekundis, mis vallandas häiresüsteemis alarmi. Kokkupõrkel veega oli sõiduk 50-kraadise nurga all, liikudes kiirusel 540 km/h.

Kõik pardalolnud hukkusid.

Vene sõjaväe ametlik koor pidi esinema uusaastakontserdil Hmeimimis.

Pardal viibis ka üheksa ajakirjanikku, kaheksa sõdurit, kaks tsiviilteenistujat ja kaheksa meeskonnaliiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles