Putin: valimisi võisid mõjutada üksikud patriootlikud häkkerid (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Mihhail Metzel/TASS/Scanpix

Vene riik pole kunagi olnud seotud häkkimisega, ütles president Vladimir Putin täna ja tõrjus väiteid, et häkkerid võisid mõjutada USA valimiste tulemusi.

Putin möönis kohtumisel rahvusvaheliste uudisteagentuuride toimetajatega, et mõned üksikud patriootlikud häkkerid võisid ju Venemaa ja lääneriikide suhete jahenemist arvestades rünnakuid sooritada.

«Kuid riiklikul tasandil me sellega ei tegele,» rõhutas ta.

Putini väitel võivad mõned Vene häkkerite osavõtule viitavatest tõenditest olla võltsitud, et Venemaad mustata.

«Ma kujutan ette, et mõned võivad teha seda sihilikult, lavastades rünnakuahela viisil, mis näitab Venemaad rünnaku lähtepunktina,» ütles president. «Tänapäeva tehnoloogia abiga on see üsna lihtne.»

USA luureametid on süüdistanud Venemaad Ameerika Ühendriikide Demokraatliku Partei elektronkirjade kontodesse häkkimises ning seekaudu saadud info kasutamises president Donald Trumpi kasuks. Kongress ja Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) uurivad Trumpi kampaaniameeskonna väidetavaid sidemeid Venemaaga.

«Häkkerid ei suuda mõjutada ühegi Euroopa, Aasia ega Ameerika riigi valimiskampaaniaid,» lausus Putin.

Ajakirjanikud tundsid huvi, kas Vene häkkerid võivad teha katse ka Saksa parlamendivalimisi mõjutada. «Me ei ole seda riiklikul tasandil kunagi teinud ega kavatsegi teha,» kinnitas Venemaa riigipea.

Venemaa sekkumist kahtlustati ka Prantsusmaal, kus Putin toetas avalikult president Emmanuel Macroni vastaseid. Macroni kampaaniat tabas otse enne presidendivalimisi dokumendileke, milles süüdistati Venemaad. Moskva eitas aga kategooriliselt valimistesse sekkumist.

Putini väitel ei suuda häkkerid valimistulemust väärata, sest rahva meelsust nii kergesti ei mõjuta.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles