Julgeolekuametnik: Macroni kampaaniat ei rünnanud vene häkkerite rühmitus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin külas Prantsuse president Emmanuel Macronil.
Vladimir Putin külas Prantsuse president Emmanuel Macronil. Foto: Mihhail Metzel/TASS/Scanpix

Pole mingit jälge sellest, et kurikuulus vene häkkerite rühmitus APT28 ründas Prantsuse presidendivalimised võitnud Emmanueli Macroni valimiskampaaniat, ütles rünnakut uurinud Prantsuse valitsuse küberjulgeolekuameti juht Guillaume Poupard.

Poupard ütles täna usutluses uudisteagentuurile Associated Press, et Macroni kampaaniale sooritatud rünnak oli niivõrd harilik ja lihtsakoeline, et selle oleks võinud toime panna peaaegu ükskõik kes.

Poupard'i sõnul pole leitud ühtegi jälge sellest, et rünnaku eest vastutas vene häkkerite rühmitus APT28. Viimast süüdistatakse mitmetes rünnakutes valimiskampaaniatele, kaasa arvatud USA-s.

Poupard juhib valitsuse küberkaitseametit, mida tuntakse akronüümiga ANSSI. Selle eksperdid pandi viivitamatult tööle, kui Macroni kampaania kontodelt varastatud dokumendid lekkisid 5. mail presidendivalimiste kampaania viimasel hetkel avalikkuse ette.

«Rünnaku lihtsakoelisus tähendab, et on kujuteldav, et seda tegi üks inimene omal jõul,» ütles Poupard. «Nad (küberrünnaku sooritajad) võivad olla ükskõik millises riigis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles