Trump taotleb ülemkohtult moslemite reisikeelu kehtestamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Danny Lawson/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump esitas pärast kaotusi madalama instantsi kohtutes ülemkohtule taotluse ajutise reisikeelu taastamiseks moslemiriikidele.

Washington esitas USA ülemkohtule taotluse Trumpi määruse ülevaatamiseks. Föderaalne apellatsioonikohus jättis eelmisel nädalal reisikeelu tühistamise jõusse.

Samuti esitati ülemkohtule taotlus teises küsimuses, mis puudutab Hawaii föderaalkohtuniku reisikeelu tühistamise otsust. Hetkel menetletakse administratsiooni kaebust USA üheksanda ringkonna apellatsioonikohtus.

«Administratsioon on veendunud, et president Trumpi määrus kuulub tema seaduslikku pädevusse riikliku julgeoleku tagamisel ning meie kogukondade terrorismi eest kaitsmisel,» teatas justiitsministeeriumi pressiesindaja Sarah Isgur Flores.

«Presidendil pole kohustust võtta vastu isikuid riikidest, mis sponsoreerivad või varjavad terroriste, kuni ta on teinud kindlaks, et nende suhtes on võimalik viia läbi adekvaatset taustauuringut ja et nad pole julgeolekuohuks USAle,» sõnas ta.

Trumpi uuendatud täidesaatev määrus sulgeb USA piirid ajutiselt kõigile põgenikele ja kuue peamiselt moslemitest elanikkonnaga riigi kodanikele. See keelab põgenike vastuvõtmise 120 päevaks ja peatab 90 päevaks viisade väljastamise Iraani, Liibüa, Somaalia, Sudaani, Süüria ja Jeemeni kodanikele.

Määrus oleks pidanud jõustuma 16. märtsil ja asendama föderaalkohtus blokeeritud esialgset korraldust, mis anti välja jaanuari lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles