Venemaal likvideeritakse kümned usuühendused

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigeusu kirik..
Õigeusu kirik.. Foto: ITAR-TASS / Scanpix.

 

Gazeta päevalehe andmetel kavatseb justiitsministeerium sulgeda venemaal üle poolesaja religioosse organisatsiooni, mis ei ole informeerinud ametivõime oma tegevusest – ühtegi õigeusklikku kogukonda nende seas ei ole.

 

Ministeeriumi kodulehel ära toodud nimekirjas seisavad kokku 56 organisatsiooni nimed, mille suhtes kavatsetakse esitada taotlus likvideerimiseks, vahendas AFP. Sellist otsust millegagi ametlikult ei põhjendata.

Gazeta andmetel süüdistavad aga  ametnikud neid iga-aastase raporti esitamata jätmises, mida nõuab valitsusväliste organisatsioonide tegevust reguleeriv vastuoluline seadus. Samas pole ühtegi vene õigeusu kogudust musta nimekirja mahtunud, ehkki kirik on palju kaevanud selle üle, et paljud neist on liiga vaesed ja võimetud oma aruandeid esitama.

Likvideerimisele kuuluvate ühenduste seast leiab kõlavamatest nimedest näiteks katoliiklaste rahvusvahelise Caritase organisatsiooni Novosibirski haru, samuti evangelistide, babtistide, islamiusuliste, juutide, budistide, armeenia ja teiste kirikute kogukondi.

Venemaa elanikkonnast on üldlevinud arvamuse kohaselt 80 protsenti õigeusklikud, samas on aga föderaalteenistuste andmetel registreeritud kogukondadest tervelt viiendik protestantlikud ja veel viiendik islamiusulised ning õigeusklikke kogudusi on alla 60 protsendi nimekirjast.

Gazeta arvates võibki praegu koostatud must nimekiri tähendada algust protsessile Venemaa religioosse kaadi vastavusse viimiseks «õigeuskliku normiga».

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles