Taani tühistas blasfeemiaseaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlenud piibel.
Põlenud piibel. Foto: Gertrud Alatare/

Taani parlament tühistas reedel 334 aastat kehtinud blasfeemiaseaduse, mis keelas avaliku pühadusteotuse nagu koraani või piibli põletamine, tugevdades sõnavabadust riigis.

Viimase 80 aasta jooksul on kohtusse jõudnud vaid käputäis blasfeemiajuhtumeid ja mitu avalikkuse tähelepanu äratanud juhtumit on tagasi lükatud. Viimaste hulka kuuluvad ka vaidlused 2005. aastal ajalehes Jyllands-Posten avaldatud prohvet Muhamedi pilavate karikatuuride üle.

Valdavalt luterlik, kuid raevukalt ilmalik Taani oli ainus Skandinaavia riik, kus blasfeemiaseadus olemas oli. Selle alusel süüdimõistmise korral ähvardanuks inimest kuni neli kuud trellide taga või rahatrahv.

1683. aastal jõustunud seaduse tühistamist soovinud rahvaesindajate sõnul on nad seisukohal, et usu kaitsmiseks väljendusvabaduse eest ei tohiks olla eraldi seadust. Karistada tuleks sõnade ja tegude eest, mis ohustavad või alandavad teatud elanikkonna rühmi nende usu tõttu.

«Usk ei tohiks dikteerida, mida on avalikult lubatud ja mida keelatud öelda,» ütles seaduse tühistamise algatanud parlamendiliige Bruno Jerup.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles