USA kaitseminister kritiseeris Hiina tegevust vaidlusaluses piirkonnas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis Singapuris kõnet pidamas.
USA kaitseminister James Mattis Singapuris kõnet pidamas. Foto: EDGAR SU/REUTERS

USA kaitseminister Jim Mattis kritiseeris laupäeval Singapuri kaitsekohtumisel peetud kõnes Hiina tegevust vaidlusaluses piirkonnas Lõuna-Hiina merel.

Mattise sõnul näitab taoline käitumine Pekingi hoolimatust teiste rahvaste huvide suhtes.

Kaitseministri hinnangul erineb Hiina ehitustegevus Lõuna-Hiina merel oma ulatuslikkuse ja mõju poolest võtmetähenduslikul moel teiste riikide omast, kel samuti on piirkonnas omad taotlused.

"Selle hulka kuulub militariseerimine ning Hiina hoolimatus rahvusvahelise seaduse ja teiste rahvaste huvide suhtes," ütles Mattis.

Hiinal ja Jaapanil on territoriaaltüli Ida-Hiina mere väikese asustamata saarestiku pärast, Lõuna-Hiina merel on Pekingil erimeelsusi Vietnami, Filipiinide, Malaisia, Brunei ja Taiwaniga.

Hiina kutsus esmaspäeval juhtivate tööstusriikide ühendust G7 "lõpetama vastutustundetute märkuste" tegemise pärast G7 tippkohtumist, kus väljendati muret olukorra pärast Ida- ja Lõuna-Hiina merel.

G7 riigid märkisid tippkohtumise lõppeavalduses, et on olukorra pärast meredel mures ning "vastustavad jõuliselt ühepoolseid samme, mis võiksid pingeid suurendada".

G7 riigid on Itaalia, Jaapan, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, USA ja Ühendkuningriik. Ühenduses on esindatud ka Euroopa Liit.

Hiina peab omaks peaaegu kogu Lõuna-Hiina merd ning on püüdnud seitsme tehissaare ehitamisega ja sinna sõjaväeobjektide rajamisega piirkonnas kanda kinnitada. Hiina ehitustegevus käib muu hulgas mõnel Spratly saarestiku rifil, millele pretendeerib ka Manila.

USA on juba varemgi ehitustööd kritiseerinud, hoiatades ka majanduslikult olulise meretee militariseerimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles