Kuberner: California on valmis juhtima võitlust kliimamuutuse vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
California kuberner Jerry Brown.
California kuberner Jerry Brown. Foto: Rich Pedroncelli/AP/Scanpix

California osariik on valmis võtma USA-s liidrirolli võitluses kliimamuutuse vastu, millest president Donald Trump on otsustanud taanduda, andis suuresti keskkonnateemadele pühendatud Hiina-visiidile suundunud kuberner Jerry Brown eile mõista.

Analüütikute sõnul üritab Brown ära kasutada kliimavõitluses tekkinud juhtimisvaakumit.

Niipea kui Trump neljapäeval Pariisi kliimaleppest lahkumisest teatas, moodustasid California, New Yorgi ja Washingtoni osariigi demokraatidest kubernerid Browni eestvõttel kliimamuutuse vastase liidu.

«Donald Trump valis täiesti vale kursi. Ta eksib faktides ja teadusandmetes,» ütles Brown nädalaks Hiina sõites.

«California astub sellele ekslikule ja hullumeesele tegevussuunale vastu,» lisas 79-aastane poliitik, kes on võidelnud juba pikka aega keskkonna kaitseks. «California on võitluseks valmis.»

Asjatundjate hinnangul on California osariik - suuruselt kuues majandus maailmas - oma agressiivse kliimapoliitika tõttu soodsal positsioonil võtmaks liidrirolli rahvusvahelisel areenil.

USA osariikidest üks suurema õhusaastega, on ta viimase kümne aasta jooksul süsihappegaasiheidet oluliselt vähendanud. 2020. aastaks lubab California viia kasvuhoonegaaside emissiooni 1990. aasta tasemele ja 2030. aastaks 40 protsenti alla selle.

Californias kehtivad autodele üleameerikalistest saastenormidest märksa rangemad piirangud.

Osariik on juhtiv jõud päikeseenergia ja elektriautode propageerimises ning seal on kõige rohkem nullemissiooniga autosid riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles