Geist tšetšeen pages Prantsusmaale, esinedes islamiäärmuslasena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšetšeenia geide toetuseks toimunud meeleavaldus Pariisis.
Tšetšeenia geide toetuseks toimunud meeleavaldus Pariisis. Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP/Scanpix

«Ma mõtlesin alati, mida tähendab olla õnnelik,» ütles Tšetšeeniast Prantsusmaale põgenenud 26-aastane Azmad Pariisi hotellitoas AFP ajakirjanikule.

Viimasel ajal on peamiselt moslemi elanikkonnaga Põhja-Kaukaasia vabariigis alanud kaaperjaht teistsuguse seksuaalse orientatsiooniga inimeste pihta, mis sai otsustavaks ka Azmadi puhul, et ta otsustas maalt lahkuda.

«Kui saadakse teada [et sa oled gei], oled sa ise ja ka su lähedaselt koheselt ohus. Seal piisab inimese tapmiseks vaid kuulujuttudest,» rääkis tšetšeeni noormees. Azmad on tegelikult ta varjunimi ja intervjuu ajal on tal ees päikeseprillid, et oma isikut varjata.

Azmed peitis enne põgenemist tuttava juures, öeldes tollele, et politsei otsib teda taga seoses islamiäärmuslike videotega.

Käesoleva nädala esmaspäeval Pariisi saabunud Azmad plaanib järgmisena taotleda Prantsusmaalt asüüli ja loodab lõpuks hakata normaalset elu elama.

Vene opositsioonilise ajalehe Novaja Gazeta andmetel on Tšetšeenia võimud arreteerinud üle saja geimehe. Kaks inimest tapeti oma sugulaste poolt ja üks pärast piinamist.

«Inimesed, kelle kohta oli teada, et nad on geid, hakkasid vaikselt ümberringi kaduma,» ütles ta. «See oli süstemaatiline.»

Ka Azmad meenutab juhtumit, kus leiti surnult väidetavalt homoseksuaalne mees, ta oli alasti ja eelnevalt oli teda ka vägistatud.

Azmadi sõnul oli politseil oma ohvreid kerge leida, sest Tšetšeenia LGBT-kogukond on lihtsalt nii väike ja kõik teavad kõiki.

Ta ise püüdis hoida võimalikult madalat profiili ja näiteks teiste tšetšeenidega kunagi väljas ei käinud.

Aga võimud leidsid siiski ta pildi ühe teise arreteeritu mobiiltelefonist. Seepeale kutsuti ülekuulamisele ka tema. Käik oli aga lühike ja mingit vägivalda seejuures ei kasutatud - see oli olnud õnnelik juhus.

Paar päeva hiljem oli aga politsei tal taas ukse taga ja palus Azmadil oma telefoni sisu politseile ette näidata.

Pärast seda vahejuhtumit oli Azmadile selge, et on viimane aeg põgeneda.

«Põgenesin, sest sain aru, et ma ei suuda seda üle elada,» ütles ta. «Oli selge, et nad saavad teada, kes ma olen.»

Tšetšeeniast ära põgenemiseks ei saanud ta avaldada oma lahkumise põhjust. Nii peitis ta ennast ühe tuttava juures, öeldes tollele, et ta ei saa koju minna, sest politsei otsib teda seoses islamiäärmuslike videotega.

Sama tuttav aitas Azmedil saada üle piiri naabervabariiki, kust ta sõitis juba bussiga Moskvasse. Seal redutas ta kaks kuud.

«Ta lahkus nii, et kaasas olid vaid need riided, mis tal seljas olid,» ütles AFP-le Prantsuse filmitegija Guillaume Meline, kes on aidanud Azmadil end Prantsusmaal sisse seada. Tšetšeenias takiusatud seksuaalvähemuste toetamiseks asutatas ta ka mittetulundusühingu 'Chechnya Emergency'.

«Isegi ta ema ei tea, miks ta lahkus ja kas ta on üldse elus,» lausus Meline, lisades, et võimaliku kättemaksu vältimiseks on see Azmedi sõnul kahjuks vajalik.

Azmadi jaoks on see uus algus, kuigi pole tal veel aimu, kas Prantsuse tšetšeenide kogukond ta omaks võtab.

«Ma püüan seda kõike unustada ja elada tavalist elu nagu kõik tavalised inimesed,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles