Londoni rünnak: mida me seni teame? (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risu ja auto Londoni sillal.
Risu ja auto Londoni sillal. Foto: CHRIS J RATCLIFFE/AFP/Scanpix

Eile õhtul Londonis toimunud terroriaktis hukkus kuus inimest, enne kui politsei kolm ründajat maha lasi.

Kaos algas sellest, kui minibuss Londoni sillal jalakäijate sekka sõitis ja lõppes kolme võlts-enesetapuvöödes mehe tapmisega.

Vähemalt 48 inimest on viidud haiglasse, kergemate vigastustega inimestele anti arstiabi kohapeal.

  • Eile õhtul kell 22.08 kohaliku aja järgi sai Londoni Metropolitan Police teate Londoni sillal jalakäijate sekka sõitnud autost.
  • Pealtnägija sõnul nägi ta bussi Londoni Bridge'i metroopeatuse poole kihutamas. Järsku kaldus buss teelt kõrvale kõnniteele ja tabas mitut jalakäijat. Tema sõnul oli viis või kümme minutit hiljem kuulda tulirelva kasutamise heli.
  • Teine pealtnägija meenutab, et kuulis valju kõmakat, mille põhjustas ilmselt auto paiskumine silla käsipuu vastu või kokkupõrge teise sõidukiga. Tema sõnul hüppas keegi sillalt alla, et kokkupõrget vältida.
  • Sündmuskohale saadeti mitu kiirabibrigaadi, esimene neist saabus kuus minutit pärast väljakutset.
  • Samal ajal kui hädaabiteenistused kiirustasid sündmustele reageerima, saabus mitu teadet pussitamisest gurmeetoidu kvartali Borough Marketi juures, mis oli laupäeva õhtul rahvast täis.
  • Tunnistaja sõnul sisenes mees jooksuga ühte kohvikusse, pussitas kahte inimest ja jooksis välja.
  • Kohaliku restoraniomaniku teatel nägi ta inimesi mööda tänavaid jooksmas, naine karjus «Nad pussitavad kõiki!». Pöördudes nägi ta kolme meest, kes kandsid pommivöösid meenutavat varustust. Viie minuti pärast kuulis ta koos teiste restorani varjunud inimestega umbes 10–15 lasku tulirelvast.
  • Kahele rünnakule reageeriv politsei sai enne kella 1 kohaliku aja järgi teate ka kolmandast võimalikust rünnakust Vauxhalli elamupiirkonnas. Ilmnes siiski, et see väljakutse ei olnud esimese kahe rünnakuga seotud.
  • Kell 00.25 teatas politsei, et intsidendid Londoni sillal ja Borough' turul olid terrorirünnakud. Inimestel paluti piirkonnas viibimist vältida.
  • Peaminister Theresa May on nimetanud intsidenti potentsiaalseks terrorirünnakuks ja kutsunud tänaseks kokku eriolukordade komitee Cobra koosoleku.
  • Kell 4 teatas Londoni politsei, et rünnakutes on surnud kuus inimest. Korrakaitsjad tapsid kolm ründajat. Operatsiooni käigus sai viga üks korrakaitsja, kelle vigastused ei ole eluohtlikud.
Foto:  CHRIS J RATCLIFFE/AFP/SCANPIX
Foto:  CHRIS J RATCLIFFE/AFP/SCANPIX Foto: CHRIS J RATCLIFFE/AFP

Hetkel ei ole veel teada, kas ründajad olid osa suuremast võrgustikust või kas neil oli lisajõude. Rünnakute ajaline ja ruumiline lähedus viitab koordineeritud tegevusele, kuid politsei ei ole seda veel kinnitanud.

Keegi ei ole veel rünnaku eest vastutust võtnud.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles