Terroriekspert: Euroopas on 400–500 Süüria sõjast naasnud terroristi (8)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terrorirünnak Londonis.
Terrorirünnak Londonis. Foto: Yui Mok / AP / Scanpix

Lähis-Ida uurija ja terrorismieksperdi Olli Ruohomäki sõnul on Süüriast Euroopasse tagasi tulnud 400–500 seal Islamiriigi poolel sõdinud aktiivset terroristi, kes kujutavad reaalset ohtu eurooplaste julgeolekule.

Ruohomäki ütles Ilta-Sanomatele, et Euroopasse naasnud islamiterroristid ei tegele poliitilise terrorismiga ja siin ei saa tõmmata paralleele näiteks baskide iseseisvust taotleva terroriorganisatsiooniga ETA.

Londoni terrorirünnakud kordasid sama mustrit, mis juhtus Nice'is, Berliinis, Londonis varem ja Stockholmis – ehk terroristid sõidavad autoga raha sekka.

«Sellise terroriteo toimepanemiseks ei ole tarvis relvi või raskesti kättesaadavat tehnikat. Kuigi Londoni terrorirünnaku kohta on veel vähe infot, sarnaneb see varem toimepandud rünnakutega, mille eest on vastutuse võtnud ISIS. Võib öelda, et me elame islamiterrorismi ajastul,» rääkis Rouhomäki.

Tema sõnul võiks teoreetiliselt terrorismi vastu võidelda sellega, et neid sündmusi meedia vahendusel mitte võimendada, aga see ei ole eksperdi sõnul reaalne.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles