Ahtisaari: Hornet-hävitajate saatmine Liibüasse poleks mõistlik

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari Foto: SCANPIX

Soome ekspresidendi Martti Ahtisaari sõnul pole Hornetite saatmine Liibüasse mõistlik ja tema arvates on riik käitunud vastutustundlikult.

Ahtisaari rääkis välisministeeriumi korraldatud arutelul, et tema arvates pole mingit mõtet kaaluda Soome lennukite lähetamist NATO Liibüa-operatsioonile.

Ta selgitas, et poleks ise õhuoperatsiooni juhina tahtnud piirkonda 2-3 lennukit 30 riigist ja seda just koordineerimisraskuste tõttu.

Ahtisaari sõnul viitavad Liibüa tippjuhtide põgenemised moraali murenemisele ja see võib olla otsustavaks kogu kriisi lahenemise seisukohast vaadatuna.

Välisminister Alexander Stubb selgitas, et lennukeelutsooni valvamises läheb vaja võimet tulistada õhust maismaal olevaid objekte ja Hornet-hävitajatel seda pole. Ta toetas kaitseminister Jyri Häkämiehe seisukohta, et Hornetid on mõeldud kodumaa kaitsemiseks.

Stubbi sõnul ei langeta välis- ja turvalisuspoliitika komisjon homme mingit otsust üksuse saatmise kohta Liibüasse. President ja valitsus kaaluvad alles ELi plaane.

Välisministri sõnul kaalutakse erinevaid osalusviise ja seda alates humanitaarabist kuni evakueerimisteni välja.

Soome välispoliitikajuhid on langenud kriitikatule alla eemalejäämise tõttu Liibüa-operatsioonist. Riigi otsust on arvustanud näiteks endine valitsusjuht Matti Vanhanen ja endine kaitseminister Elisabeth Rehn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles