Türgi peaminister: lahing Raqqa pärast on alanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Demokraatlike Relvajõudude võitlejad Raqqa linna juures.
Süüria Demokraatlike Relvajõudude võitlejad Raqqa linna juures. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix

Lahing äärmusrühmituse Islamiriik (IS) Süüria kantsi Raqqa tagasivallutamiseks algas kahe päeva eest, ütles Türgi peaminister Binali Yıldırım täna riiklikule uudisteagentuurile Anadolu.

Peaministri avaldus seab kahtluse alla džihadistidega võitleva kurdide ja araablaste alliansi eilse teate, et pealetung IS-i väljatõrjumiseks Süüria põhjaosas asuvast linnast algab mõne päeva pärast.

«Pikalt kavandatud Raqqa operatsioon algas 2. juuni õhtul,» ütles Yıldırım ja lisas, et eelnevalt oli USA sellest Türgit teavitanud.

Süüria kurdi väed, keda USA võitluses toetab, teatasid eile, et on vallutamas IS-i valduses olevat linna, mis asub poolel teel džihadistide endise kantsi Tabqa ja nende de facto pealinna Raqqa vahel.

SDF on kurdide ja Süüria araablaste ühendus, mis võitleb IS-i vastu koos Kurdi Rahvakaitseüksusega (YPG), mida Ankara peab Türgis keelatud Kurdistani Töölisparteiga (PKK) seotud terrorirühmituseks.

SDF-i pressiesindaja Jihan Sheikh Ahmed teatas, et operatsioon «Eufrati raev», mille eesmärk on vallutada Raqqa, algab mõne päeva pärast.

Raqqa operatsioon on tekitanud Washingtoni ja Ankara vahel pingeid, kuna USA toetab YPG sõjategevust.

Sel nädalal teatas USA, et on alustanud kurdi võitelajetel relvade saatmist. Türgi arvates on see äärmiselt ohtlik ning ta soovitas Washingtonil plaanist loobuda.

Yıldırım ütles täna, et NATO-liitlase USA suhted YPG-ga piirduvad taktikalise koostööga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles