Hiina ja USA tüli Lõuna-Hiina mere pärast süveneb

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis.
USA kaitseminister James Mattis. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

Hiina on kindlalt vastu USA kaitseministri James Mattise seisukohale, milles viimane kritiseeris Pekingi sõjalist tegevust Lõuna-Hiina merel.

Washington on korduvalt väljendanud muret Hiina territooriumi hõivamise pärast regioonis, mis USA hinnangul ähvardab laevandusvabadust piirkonnas, mida läbib suur osa rahvusvahelisest kaubaveost.

«Hiina ehitustegevuse ulatus ja mõju Lõuna-Hiina merel erineb teistest riikidest mitmel olulisel viisil,» ütles Mattis laupäeval Singapuris julgeolekualasel konverentsil.

«Rahvusvahelistesse vetesse tehissaarte ja sõjaliste rajatiste ehitamine õõnestab regionaalset stabiilsust,» lisas ta. Ministri hinnangul näitab Peking militariseerimise ja rahvusvahelise õiguse kõrvale heitmisega, et suhtub teiste riikide huvidesse põlastavalt.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying nimetas Mattise avaldust vastutustundetuks. «Väljaspool regiooni asuvad teatud riigid teevad ekslikke märkusi, mis lähtuvad tagamõtetest,» lisas Hua USAle viidates.

«Hiinal on vaieldamatu suveräänsus Spratly saarte ja neid ümbritsevate vete üle,» lausus Hua, viidates Lõuna-Hiina meres asuvatele väikesaartele, kuhu Peking on ehitanud rajatisi, mida on võimalik kasutada sõjalisel otstarbel.

Hiina käitumine Lõuna-Hiina merel, millest osa nõudlevad endale ka Brunei, Filipiinid, Malaisia, Taiwan ja Vietnam, põhjustab pingeid terves regioonis.

Mais astusid Peking ja kümneliikmeline Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsioon (ASEAN) sammu pingete leevendamise suunas, kui leppisid kokku vaidlusalustes vetes intsidentide vältimiseks mõeldud käitumisreeglites.

Pinged asusid taanduma ka viimastel kuudel, kui Filipiinide president Rodrigo Duterte asus ajama sõbralikumat Hiina-poliitikat.

Peking kritiseerib sageli USA osalust regiooni puudutavates vaidluses ning süüdistas mais USA sõjalaeva Hiina merepiiri rikkumises, kui alus seilas mööda rifist, mida Hiina endale nõudleb.

«Hiina austab ja kaitseb kõikide riikide laevandus- ja ülelennuvabadust piirkonnas, kuid on kindlalt vastu teatud riigi jõunumbritele Lõuna-Hiina merel laevandus- ja lennundusvabaduse kattevarju all, esitades sellega väljakutse ja ähvardades Hiina suveräänsust ja julgeolekut,» lisas Hue.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles