Grybauskaitė Tallinnas: järgmisel aastal on kaitsekuludel kahe protsendi piir täis

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järgmisel aastal ületavad Leedu kaitsekulutused kahe protsendi piiri Leedu SKTst, teatas täna ja homme Eestis visiidil viibiv Leedu Vabariigi president Dalia Grybauskaitė.

«Sellel aastal on Leedu katsekulutused 1,8 protsendi ja järgmisel 2,05 protsenti,» ütles Grybauskaitė vastuseks Postimehe küsimusele. Möödunud kuul Brüsselis toimunud NATO tippkohtumisel kordas USA riigipea Donald Trump veel kord, et NATO liikmesriikide ebaühtlane kulutamine kaitsele pole aus USA rahva ja maksumaksjate suhtes.

Grybauskaitė on varem välja öelnud, et tema eesmärk on jõuda seisu, kus Leedu kulutab kaitsele rohkem kui kaks protsenti SKTst. Ka on Grybauskaitė toetanud Trumpi administratsiooni väljaöeldud NATO reformimise ideed, kuid teatanud ühtlasi, et prioriteediks on kiirendada otsuste langetamise protsessi alliansi sees.

Lisaks sooviks Grybauskaitė, et lisaks NATO sõduritele viibiks Balti riikides alaliselt ka USA väed.

Tallinnas kinnitas Grybauskaitė täna veel, et Balti riikidel on paljudel valdkondades ühised eesmärgid ning koostöö jätkub. «Me oleme Balti õed, praegu ka otseselt,» ütles ühisel pressikonverentsil Eesti president Kersti Kaljulaidiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles