Venemaa mõistis Ukraina raamatukogutöötaja etnilise viha õhutamise eest vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalia Sharina.
Natalia Sharina. Foto: Valeri Šarifulin/TASS/Scanpix

Moskva kohus mõistis endisele riigi poolt hallatava ukrainakeelse raamatukogu juhatajale nelja-aastase tingimisi vangistuse, vahendab Deutsche Welle.

Moskva kohus mõistis koduarestis viibinud Natalia Sharina süüdi äärmusluses ja riigi vara omastamises.

«Sharina sooritas tegusid, mis olid suunatud etnilise viha ja vaenu õhutamisele ning inimväärikuse alandamisele. Sahrina omastas ka isiklikuks hüvanguks avalikku vara,» teatas kohtunik Jelena Gudošnikova avalduses.

Vihakuriteo otsus lähtub prokuröri väitest, et Sharina raamatukogus sisaldus ka Venemaal äärmuslikku nimekirja kantud teoseid, nende seas ka Ukraina ultranatsionalisti Dmitro Kortšinski raamatuid.

Sharina väitis, et raamatud olid sinna sokutatud. Tema sõnul on süüdistused poliitiliselt motiveeritud.

Sharina töötas riigi rahastatava Moskva Ukraina Kirjanduse Raamatukogu juhatajana. Tegu oli ainsa ukraina kirjandusele spetsialiseerunud raamatukoguga Venemaal.

Kuid tema vastu suunatud süüdistusi laiendati veelgi 25 teise väidetavalt äärmusliku teosega, mis tema raamatukogust leiti. Muuhulgas kuulus sinna ka mitu Teise maailmasõja ajal Ukraina laste kirjutatud päevikut.

Möödunud aasta aprillis lisati talle ka süüdistused riigi vara omastamises. Väidetavalt kasutas ta raamatukogu vara, et äärmusluses süüdistatuna õigusliku kaitse eest maksta.

Sharina advokaadi sõnul mõtlesid võimud uued süüdistused kiiruga välja, kuna mõistsid, et algne tõestusmaterjal oli liiga nõrk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles