Bob Dylan täitis viimase tingimuse Nobeli-raha saamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bob Dylan 2012. aasta fotol.
Bob Dylan 2012. aasta fotol. Foto: Chris Pizzello/AP/Scanpix/Scanpix

Nobeli kirjandusauhinna saanud muusik ja luuletaja Bob Dylan saatis ära Nobeli-loengu, mis on ainus nõue, et saada kätte kätte preemiaraha kaheksa miljonit Rootsi krooni (819 000 eurot), ütles Rootsi Akadeemia täna.

«Kõne on tavatu ja väljendusrikas, nagu võiski oodata. Nüüd, kui kõne on ära saadetud, hakkab Dylani seiklus lõpule jõudma,» kirjutas akadeemia alaline sekretär Sara Danius blogis.

Kõne saabus akadeemiale helifailina.

«Kui ma selle Nobeli kirjanduspreemia sain, hakkasin mõtlema, missugusel viisil on minu laulud kirjandusega seotud,» ütleb Dylan kõnes.

Ta loetleb muusikuid, kes teda noorena innustasid, nimetades teiste hulgas Buddy Hollyt, kelle muusika olevat ta elu muutnud ja tekitanud teismelisena soovi laule kirjutada.

Dylan räägib ka kirjandusest ja tunnistab, et temasse jätsid jälje «Moby Dick», «Läänerindel muutuseta» ja «Odüsseia».

Dylan on esimene maineka Nobeli kirjanduspreemia saanud laulukirjutaja.

Auhinnastatuudi järgi võib loeng olla mis tahes vormis nii kõne, video kui isegi lauluna, kuid see tuleb esitada kuue kuu jooksul alates 10. detsembrist, mis on Alfred Nobeli sünnipäev ja auhinnatseremoonia päev.

Preemia võttis kuulus muusik Stockholmis vastu 1. aprillil, tseremoonia toimus suletud uste taga. Akadeemia esindaja Horace Engdahl ütles telekanalile, et muusik paistis rõõmustavat.

USA laulukirjutaja ja luuletaja väljendas Nobeli kirjandusauhinnast saamisest kuuldes aukartust tema arvamise eest kirjanduse suurkujude hulka, kuid ei saanud osaleda ametlikul üleandmistseremoonial.

Dylani puudumisel esitas rokkstaar Patti Smith seal tema loo «A Hard Rain's A-Gonna Fall».

USA lauljad Bob Dylan ja Joan Baez 1965. aastal Foto: AFP PHOTO / Scanpix
USA lauljad Bob Dylan ja Joan Baez 1965. aastal Foto: AFP PHOTO / Scanpix Foto: STF/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles