Hiina mürgipiima müüdi odavalt tudengitele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina piimalett.
Hiina piimalett. Foto: AP / Scanpix

Hiina lõunaregioonides kaupluselettidelt ära korjatud piimakaubad, mis pidid minema testimisele võimaliku mürgikemikaali sisalduse pärast, müüdi selle asemel hoopis odavalt maha ülikoolides õppivatele noortele.

Xinhua riikliku uudisteagentuuri teatel pandi kahtluse alla sattunud tooted müügile näiteks Guangdongi provintsi pealinnas Guangzhous üliõpilastele mõeldud kauplustes, vahendas AFP. Lisaks käidi nendega ühiselamutes ukselt-uksele kauplemas.

Ühest ülikoolipoest sai näiteks vaid paarikümne jüaani ehk tavapärasest umbes kaks korda madalama hinnaga osta Mengniu piima ja Yili jogurtit – mõlemad on aga mustas nimekirjas toodete hulgas, mis võivad sisaldada melamiini.

Hiina toiduainetööstuses lisati seda kemikaali piimale, et näidata kõrgemat proteiinisisaldust. Kokku on praeguseks mürgiseid tooteid avastatud juba rohkem kui paarikümne firma toodangust. Melamiiniga mürgitatud imikutoidu söömise tõttu on ametlikel andmetel haigestunud kümned tuhanded väikelapsed, neist neli ka surid.

Kommunistliku rahvavabariigi võimud andsid sel nädalal korralduse korjata kontrollimiseks lettidelt ära kõik enne 14. septembrit valmistatud piimatooted. Suurem osa tudengitele müüdud kaubast oligi valmistatud piiriks seatud kuupäevast varem, kuid märget testi läbimisest neil polnud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles