Kolmas Londoni ründaja oli Itaalia-Maroko päritolu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult paremale: Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane ja Youssef Zaghba.
Vasakult paremale: Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane ja Youssef Zaghba. Foto: Metropolitan Police/PA Wire/PA Images/Scanpix

Kolmas Londoni ründaja on Itaalia-Maroko topeltkodakondsusega 22-aastane Youssef Zaghba, teatas täna Briti politsei. Eilsest on teada ka kahe teise Londoni terrorirünnakus osalenud mehe nimed, kelleks olid 27-aastane Pakistanis sündinud Briti kodanik Khuram Butt ja 30-aastane Rachid Redouan.

Youssef Zaghba

1995. aasta jaanuaris Fèsi linnas sündinud Youssef Zaghba oli Itaalia päevalehe Corriere della Sera andmetel enne rünnakut töötanud ühes Londoni restoranis.

22-aastase Zaghba ema on pärit Itaaliast Bologna linnast, tema isa on aga marokolane. Praegu on noormehe vanemad väidetavalt lahutatud.

Itaalia võimud pidasid noormehe möödunud aastal kinni Bologna lennujaamas teel Türki. Ilmselt oli tal plaanis liikuda sealt edasi Süüriasse, kus ta pidi liituma teiste ISISe võitlejatega.

Politsei leidis toona tema mobiiltelefonist ka islamiäärmuslaste propagandavideoid, kuid kuna uurimise käigus tema edasiseks kinnipidamiseks või terrorismis süüdimõistmiseks piisavaid asitõendeid ei leitud, lasti ta vabadusse.

Väljaande sõnul informeerisid Itaalia julgeolekuteenistused sellest ka oma briti kolleege.

Rachid Redouan

30-aastane Redouan on end briti politsei sõnul nimetanud nii marokolaseks kui ka liibüalaseks.

Lisaks on ta kasutanud ka nimekuju Rachid Elkhdar.

Iiri ringhäälingujaam RTE teatas varem, et võimud leidsid Redouani surnukeha juurest Iirimaal väljastatud isikutunnistuse, mis antakse väljapoolt Euroopa Liitu pärit isikutele.

Iirimaa isikutunnistusega mees abiellus Šotimaalt pärit naise Charisse O'Learyga ja elas vahepeal ka Dublinis.

Viimati elas ta Londoni idaosas Barkingis. Eelnevalt mees võimudele tuttav ei olnud.

Charisse O'Leary (vasakul) avaldas oma Facebooki kontol laupäevases terrorirünnakus hukkunute lähedastele sügavat kaastunnet.
Charisse O'Leary (vasakul) avaldas oma Facebooki kontol laupäevases terrorirünnakus hukkunute lähedastele sügavat kaastunnet. Foto: Facebook/Scanpix

Khuram Butt

Võimude teatel oli 27-aastane Khuram Butt juba varasemast politseile teada, kuid mingeid andmeid tema rünnakuplaanide kohta polnud ja ta oli politsei andmebaasides märgitud kui madala prioriteediga oht.

Londoni ründaja Butt töötas väidetavalt Westminsteri metroojaamas, omades seetõttu ka ligipääsu parlamendihoonesse viivatele maa-alustele tunnelitele.

Rünnaku ajal ta aga seal enam ei töötanud, sest Londoni metrooamet lasi ta lahti. Vallandamise põhjuseks polnud mitte tema äärmuslikud vaated, vaid see, et ta ei ilmunud tihti tööle.

Kui ideaalis peaksid Londoni metroos töötavad inimesed tagama avaliku ruumi turvalisuse, siis täna avaldas Briti päevaleht The Times, et lisaks eelnevale oli Buttil kontakte ka 2005. aasta juuli Londoni pommirünnakute korraldajatega.

Nimelt töötas Butt valvurina Ida-Londonis asuvas jõusaalis, mida külastasid vaid moslemid. Spordisaali omanik on 41-aastane Sajeel Shahid, kes oli väidetavalt 2005. aasta juuli pommirünnakud kavandanud Anjem Choudary võrgustiku liige. Näiteks organiseeris Choudary muuhulgas toonastele rünnaku korraldanud terroristidele Pakistanis relvaväljaõppe.

Samuti oli Buttil sidemeid Mohammed Siddique Khaniga, ühega neljast enesetapuründajast, kelle tõttu hukkus toona 52 inimest.

Lisaks figureeris Butt veel mullu Briti telekanali Channel 4 eetris olnud dokumentaalfilmis, mis käsitles džihadismi Suurbritannias.

Vaata videot:

Täna kirjutas The Times, et  politsei eraldas raha Butti vanemale vennale, 29-aastasele Saad Buttile, kes osales jõustruktuuride toetatud programmis, mille eesmärk oli võidelda radikaliseerumise vastu, takistamaks vägivalla ja terrorikuritegude toimepanemist.

Rahastust saanud grupeering tegutses Ida-Londonis Barkingi piirkonnas asuvas korteris, kus elasid kõik Buttide pereliikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles