Trump toetab Saudi Araabiat Katari isoleerimisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse president Abdel Fattah al-Sissi, Saudi kuningas Salman, Ühendriikide esileedi Melania Trump ja president Donald Trump visiidil Saudi Araabias.
Egiptuse president Abdel Fattah al-Sissi, Saudi kuningas Salman, Ühendriikide esileedi Melania Trump ja president Donald Trump visiidil Saudi Araabias. Foto: Uncredited/AP/Scanpix

USA suurimat sõjaväebaasi Lähis-Idas võõrustav Katar rahastab äärmuslust, ütles USA president Donald Trump täna.

«Nii hea on näha, et Saudi Araabia visiit, koos kuninga ja 50 riigiga, on ennast juba ära tasumas,» säutsus Trump.

USA riigipea sõnul teavitasid araabiamaa riigi juhid Trumpi Katari ohust juba tema riigivisiidi ajal.

«Nad sõnasid, et astuvad karme samme äärmusluse rahastamise vastu, kõik tõendid viitasid Katarile. Võib-olla sellest saab terrorismi õuduse lõpu algus,» ütles Trump.

USA president viitas ka sellele, et Saudi Araabiat, Egiptust, Bahreini ja Araabia Ühendemiraate ajendas Katariga sidemeid katkestama tema al-Riyadis peetud islamiäärmusluse vastane kõne.

USA ametnikele tuli Saudide otsus Katariga suhted katkestada üllatusena.

Katar on süüdistusi eitanud ja nimetab neid alusetuteks. Tavakodanikud aga on asunud eesootava kriisi kartuses poodidest paaniliselt kaupa varuma.

Katari al-Udeidi õhuväebaasis asub 8000 USA sõjaväelast, tegu on Ühendriikide suurima õhuväebaasiga Lähis-Idas.

Saudi Araabia, Egiptus, Bahrein ja Araabia Ühendemiraadid (AÜE) süüdistasid Katari terrorismi toetamises ning teatasid eile diplomaatiliste suhete katkestamisest Dohaga.

Riigid sulgevad Katarile ka oma sadamad ja lennuruumi. Pole selge, kuidas see mõjutab regiooni ühte suurimat lennufirmat Qatar Airways.

AÜE-s tegutsevad lennufirmad Etihad ja Emirates ütlesid, et peatavad lennud Katari alates täna hommikust.

Saudi Araabia teatel sulgeb riik Katarile ka oma maismaapiiri, mis tähendab, et viimasel ei saa olema ligipääsu ülejäänud Araabia poolsaarele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles