Raport: Venemaa kõige viinalembesemad piirkonnad on Kaug-Ida ja Moskva

Sven Randlaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi müük Moksvas.
Alkoholi müük Moksvas. Foto: Sergei Savostyanov/TASS

Venemaal tarbitakse alkoholi kõige rohkem Magadani oblastis, Moskvas, Sahhalini oblastis ja Komi Vabariigis, ilmneb järelevalveameti Rospotrebnadzor ettekandest.

Pingerea tipus olevas Magadanis joodi eelmisel aastal ühe elaniku kohta ära üle 14 liitri puhast piiritust. Oluliselt ei jää maha Moskva, Sahhalin ja Komi, kus see näitaja ületas 13 liitri piiri, vahendas Interfax Izvestijat.

Seevastu kõige vähem müüdi kanget alkoholi Põhja-Kaukaasia vabariikides: Inguššias ja Tšetšeenias 0,1 liitrit, Kabardiini-Balkaari vabariigis 0,5 liitrit ja Põhja-Osseetias 0,6 liitrit elaniku kohta.

Rospotrebnadzori ettekandest ilmneb, et viimase viie aastaga on kange alkoholi müük Venemaal vähenenud 40 protsenti. Riigi statistikaameti andmetel müüdi 2011. Aastal umbes 1,51 miljardit liitrit kanget alkoholi, seevastu eelmisel aastal realiseeriti 930 miljonit liitrit.

Samas on mitmed eksperdid elanike viinalembuse vähenemises kahtleval seisukohal ja seostavad statiliste näitajate langust varimajanduse kasvuga, mida Rospotrebnadzor ei arvesta.

Rahva narkoloogilise tervise instituudi direktor Oleg Zõkov märkis, et statistika kajastab alkoholi müügi struktuuri riigis, kuid mitte tarbimismudelit. Maapiirkondade elanikud eelistavad poest viina ostmise asemel ise salaviina ehk samagonni ajada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles