Ukraina parlament seadustas eesmärgi liituda NATOga

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldvaade ülemraada istungitesaali.
Üldvaade ülemraada istungitesaali. Foto: SCANPIX

Ukraina ülemraada kiitis häälteenamusega heaks eelnõu, mis kinnistab riigi kursi liitumisele NATOga. 

Eelnõu poolt hääletas 357 rahvasaadikut, vastu oli 267. Fraktsioon Opositsiooniline blokk loobus täies koosseisus hääletamast, vahendas BBC vene portaal.

Eelnõu autorid, nende seas ülemraada spiiker Andri Parubi ja eksvälisminister Boris Tarasjuk selgitasid, et uus seadus aitab tugevdada Ukraina suveräänsust ning territoriaalset terviklikkust.

«Venemaa Föderatsiooni agressioon Ukraina vastu, Ukraina territooriumi osaline annekteerimine seadis Ukraina riigi ette vältimatu ülesande, mis puudutab riigi rahvusliku julgeoleku reaalset tagamist,» märgitakse eelnõu seletuskirjas.

President Petro Porošenko on korduvalt kinnitanud, et NATOga liitumine jääb Ukraina strateegiliseks eesmärgiks.

2016. aasta juulis Varssavis toimunud NATO tippkohtumisel sõlmisid Ukraina ja NATO kompleksse abipaketi, mis näeb ette koostööd 40 valdkonnas.

Venemaa, keda Kiiev ja NATO süüdistavad Donbassi isehakanud «rahvavabariikide» sõjalises toetamises, on Ukraina NATO-püüdlustele reageerinud reeglina valuliselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles