SDF teatas esimese linnajao vallutamisest Raqqa lääneosas (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: RODI SAID/REUTERS

Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) vallutasid Süürias Raqqas pühasõdalastelt esimese läänepoolse linnajao, teatasid USA toetusega kurdide ja araablaste väed avalduses.

Mõne päeva eest vallutas SDF esimese linnajao äärmusrühmituse Islamiriik (IS) Süüria kantsi idaosas.

SDF teatas pühapäeval avalduses, et nende võitlejad vabastasid kaks päeva kestnud kokkupõrgete järel Al-Romaniya linnajao Raqqa läänerindel. Selles lisati, et linnajaos tapeti sõjategevuses vähemalt 12 ISi pühasõdalast.

Raqqat idast, läänest ja põhjast ründavad SDF-i üksused vallutasid linna idaosas asuva Al-Meshlebi linnaosa kolmapäeval. Al-Meshleb on üks Raqqa peamisi elamurajoone, enamik Raqqa linnaosadest koosneb turgudest ja väikepoodidest.

Põhjarindel ei ole liitlasüksused suurt edu saavutanud ning seal on endiselt IS-i käes Süüria valitsusvägede 17. diviisi kunagine sõjaväebaas ja sellega külgnev suhkruvabrik, kust pühasõdalased kaitsevad sissepääsu linna.

SDF-i võitlejad üritasid pühapäeval ISi sõjaväebaasist välja tõrjuda. "Vaenupoolte tulevahetuse tõttu oli plahvatusi kuulda kogu öö," ütles vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus direktor Rami Abdel Rahman.

IS on baasi pealetungi ootuses tugevasti kindlustanud, sõnas ta.

2015. aastal moodustatud SDF kulutas seitse kuud silmuse koomale tõmbamiseks Raqqa ümber enne operatsiooni alustamist linna vallutamiseks 7. juunil.

USA juhitav koalitsioon toetab SDFi üksusi Süürias õhurünnakute, instruktorite ja relvastusega.

Koalitsioon alustas õhurünnakuid ISi vastu Iraagis ja Süürias vastavalt 2014. aasta augustis ja septembris, pärast džihadistide kiiret pealetungi mõlemas riigis, mille tulemusena langesid IS-i kätte suured alad.

Raqqa ning Iraagis asuv Mosul on viimased suuremad ISi kontrolli all olevad linnad.

Mõne kuu eest arvati Raqqas ISi võimu all elavat hinnanguliselt 300 000 inimest, nende seas ka mujalt lahingutegevuse eest põgenenud 80 000 isikut.

Viimastel kuudel on linnast põgenenud kümneid tuhandeid inimesi ning ÜRO humanitaaragentuuri andmeil on seal praegu umbes 160 000 inimest.

Koalitsiooni õhurünnakutes hukkunud tsiviilisikute arv on hakanud viimastel päevadel tõusma. Vaatluskeskus teatas pühapäeval, et laupäeval hukkus linnas õhulöökides 24 tsiviilisikut.

Lisaks õhurünnakutele Raqqas pommitab koalitsioon ka IS-i käes olevat Al-Mayadeeni linna Süüria idaosas. Sinna põgenesid Rahmani sõnul paari kuu eest paljud ISi madalama järgu juhid.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles