Juudiriik kutsus ÜRO sõjakuritegude uurija Iisraeli

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Goldstone.
Richard Goldstone. Foto: SCANPIX

Iisraeli siseminister Eli Yishai palus ÜRO sõjakuritegude uurijal Richard Goldstone´il külastada juudiriiki.

Juudi päritolu Lõuna-Aafrika Vabariigi jurist Goldstone tõmbas endale juutide meelepaha, kui kritiseeris 2009. aastal ilmunud Gaza sõda puudutavas raportis teravalt Iisraeli. Reedel teatas Goldstone aga Washington Postis ilmunud arvamusloos, et tema eestvedamisel valminud raport pole täiuslik, vahendas BBC.

Goldstone´i sõnul näitavad uued tõendid, et Iisrael ei rünnanud 2008-2009 konflikti käigus tsiviilelanikke sihilikult. Uurija sõnul olnuks raport «teistsugune dokument», kui ta teadnuks selle koostamisel nüüd ilmsiks tulnud asjaolusid. Ka teatas uurija, et Iisraeli võimud on erinevalt Palestiina islamiäärmuslatest astunud konkreetseid samme sõjakuritegude karistamiseks.

Iisraeli võimude suhtumine on pärast vastavat avaldust muutunud Goldstone´i suhtes leebemaks. Yishai tervitas uurija otsust ning kinnitas armeeraadiole antud intervjuus, et kutsus Goldstone´i Iisraeli, et uurija saaks külastada juudiriigi lõunaosas asuvad linnu, mis on olnud aastaid Gaza sektorist lähtuvate rakettide sihtmärgiks.

Hoolimata Iisraeli võimude soovist raportit muuta või see tühistada, kinnitas ÜRO inimõiguste nõukogu, et see jääb kehtima. Nõukogu esindaja kinnitusel peab neljaliikmelist ÜRO uurimisgruppi juhtinud Goldstone esitama raporti muutmiseks ametliku taotluse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles