Senati luurekomisjon nõuab lindistusi, Trump hämab

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul USA vabariiklastest senaator Susan Collins.
Vasakul USA vabariiklastest senaator Susan Collins. Foto: J. Scott Applewhite/AP/Scanpix

USA vabariiklastest senaatorid ärgitavad president Donald Trumpi ütlema, kas tal on lindistusi eravestlustest Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) endise juhi James Comeyga, ning olemasolu korral edastama need kongressile.

Senat uurib, kas Trumpi valimiskampaania ametnike ja Venemaa vahel oli kokkumängu 2016. aasta novembris toimunud presidendivalimiste eel ning kas keegi Trumpi valitsusest üritas juurdlust seadusvastaselt takistada.

Comey andis tunnistusi senati luurekomisjonis 8. juunil. Tema endine ülemus, justiitsminister Jeff Sessions teeb sama homme, kuid pole teada, kas istung on avalik või mitte.

«Ma ei mõista, miks president ei too sellesse küsimusse lõplikku selgust,» ütles luurekomisjoni liige, vabariiklasest senaator Susan Collins, viidates salvestiste võimalikule olemasolule. Collinsi hinnangul oli Comey tunnistus siiras ja põhjalik ning lisas, et vajadusel toetab salvestiste väljanõudmist kohtu kaudu. Trump peaks need vabatahtlikult üle andma, ütles ta.

Sama komisjoni vabariiklasest senaator James Lankford nõustus, et komisjon peab võimalikke salvestisi kuulma. Loomulikult survestasime Valget Maja salvestisi edastama, lisas ta.

Trump ja tema nõunikud on kõrvale puigelnud vastusest küsimusele, kas Venemaa juurdlust puudutavatest vestlustest on salvestisi või mitte.«Räägin teile nendest ehk lähitulevikus,» lausus Trump.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles