Soome valitsus ei lagune, põlissoomlased loovad uue fraktsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Soini.
Timo Soini. Foto: Alexander Tšerbak/TASS/Scanpix

Soome erakonna Põlissoomlased parlamendifraktsioonist lahkub eesotsas välisminister Timo Soiniga 22 liiget, kes moodustavad uue fraktsiooni nimega Uus Valik, ütlesid erakonna saadikud täna.

Soome valitsuskriis on lahenenud ning valitsus jätkab senises koosseisus, ütles peaminister Juha Sipilä täna.

Sipilä sõnul kohtub ta Keskerakonna parlamendifraktsiooni ja Koonderakonna esimehe Petteri Orpoga ning soovitab, et koostööd jätkatakse parlamendifraktsiooniga Uus valik.

Põlissoomlaste parlamendisaadik Simon Elo ütles täna, et uues fraktsioonis on 20 Põlissoomlaste parlamendisaadikut, kaasa arvatud kõik praegu valitsuses olevad erakonna ministrid.

Pärast Elo pressikonverentsi teatasid Põlissoomlaste parlamendiliikmed Veera Ruoho ja Arja Juvonen, keda lahkujate algnimekirjas ei olnud, et astuvad samuti Uue Valiku fraktsiooni. See tähendab, et fraktsioonis on nüüd 22 liiget.

Erakonnal on parlamendis 37 mandaati ja valitsuses viis ministrit: välisminister Timo Soini, tööminister Jari Lindström, kaitseminister Jussi Niinistö, Euroopa asjade minister Sampo Terho ning sotsiaal- ja tervishoiuminister Pirkko Mattila.

Fraktsiooni, mille asutamise avaldus on parlamendile juba esitatud, asub juhtima Elo, asejuhiks saab Tiina Elovaara.

Pole selge, mis saab uue fraktsiooni liikmete erakonnalisest kuuluvusest. Samas rõhutas Elo, et enne järgmisi valimisi võidakse moodustada uus erakond.

Uus fraktsioon on nõus jätkama koostööd Keskerakonna ja Koonderakonnaga peaminister Juha Sipilä valitsuse kehtiva koalitsioonileppe alusel, ütles Elo. Uue fraktsiooni liikme Pentti Oinoneni sõnul arutatakse koostöö jätkamist erakondadega tänase jooksul.

Kahel erakonnal ja uuel fraktsioonil on 200-liikmelises parlamendis 108 mandaati ehk enamus.

Sipilä pidi täna kohtuma president Sauli Niinistöga, kuid istung tühistati. Oodati, et valitsusjuht esitab riigipeale taotluse valitsus laiali saata, kuid kohtumine pandi paika enne Põlissoomlaste fraktsiooni lagunemist.

Valitsuskoalitsiooni kuuluvad Keskerakond, Koonderakond ja Põlissoomlased. Viimane sai hiljuti uue juhi, mil Soini vahetas välja Jussi Halla-aho.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles