AJA PEEGEL Kuidas britid argentiinlased mutta surusid

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina sõdur vaatab läbi kuuliauguga autoakna. Sõda on veel täies hoos.
Argentina sõdur vaatab läbi kuuliauguga autoakna. Sõda on veel täies hoos. Foto: DANIEL GARCIA/AFP/Scanpix

Pea täpselt 35 aastat tagasi, 14. juunil 1982 alistusid Falklandi saarte pealinna Stanleyt kaitsvad argentiinlased pealetungivatele brittidele. Kaks päeva hiljem sai veidi üle kahe kuu kestnud Falklandi sõda ametliku lõpu. 

Kaitsjaid juhatanud kindral Mario Menéndez rikkus oma inglasest kolleegile kindralmajor Jeremy Mooreʼile alla andes küll tollast Argentina armeekoodeksit – selle järgi oli alistumine ebaseaduslik, kui surma pole saanud vähemalt pool meestest ning kulunud üle kolmveerandi laskemoonast. Nii hull seis ei olnud, kuid selge oli üks: vastupanu jätkata on mõttetu.

Õhuvägede erirügementi juhatanud kindral Michael Rose oli see mees, kes pidi võtma ühendust Falklandi kaitsva argentiinlaste garnisoni väejuhatusega. Suur oli tema üllatus, kui läbi raadioragina kostis vastuseks laitmatu inglisekeelne kõne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles