USA müüs Trumpi poolt terrorismi rahastajaks nimetatud Katarile hävituslennukeid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA hävituslennuk F-15.
USA hävituslennuk F-15. Foto: Sipa USA/DoD/Scanpix

Ühendriigid on nõustunud müüma hävitajaid F-15 Katarile, kuigi alles möödunud nädalal nõudis USA president Donald Trump Pärsia lahe naftarikkalt väikeriigilt, et too lõpetaks terrorismi rahastamise.

Kaitseministrid allkirjastasid 11 miljardi väärtuses lepingu eile.

Ühtekokku 72 F-15 hävitaja müümiseks Katarile andis aga Ühendriikide välisministeerium loa juba möödunud aastal.

Paljud Pärsia lahe riigid eesotsas Saudi Araabiaga on katkestanud diplomaatilised suhted Katariga, keda süüdistatakse terrorismi toetamises. USA president Donald Trump avaldas toetust meetmetele Katari vastu, nimetades Katari terrorismi ajalooliseks toetajaks ning nõudes temalt ja naabritelt suuremat panustamist võitlusse äärmuslusega.

«Katar on kahjuks olnud ajalooliselt terrorismi rahastaja väga kõrgel tasemel,» ütles Trump 9. juunil Valges Majas pressikonverentsil. «Ta peab selle rahastamise lõpetama.»

«Me kutsume Katari ja teisi regiooni riike tegema enamat ja tegema kiiremini,» sõnas ta.

Trump võttis sõna pärast seda, kui välisminister Rex Tillerson kutsus Saudi Araabiat ja tema regionaalseid liitlasi leevendama Katarile kehtestatud blokaadi, kuna see takistab Ühendriikide sõjalisi samme äärmusrühmituse ISIS vastu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles