KOHALIK VAADE. Moskva tahab Balti riikidelt okupatsiooni eest võlga sisse nõuda (27)

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georgi lite ja Nõukogude sõjaväevorme kandvad inimesed tänavu 9. mail Vilniuses Antakalnise kalmistul.
Georgi lite ja Nõukogude sõjaväevorme kandvad inimesed tänavu 9. mail Vilniuses Antakalnise kalmistul. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Kujutage ette kohtusaali, kus kedagi süüdistatakse ründamises, vägistamises, mõrvas, sunnitööle sundimises ja muudes kuritegudes. Tõestusmaterjal on enam kui piisav. Aga süüdistatav väidab, et on süütu. See on ohvri süü, väidab ta. Pealegi on ta mulle uute riiete eest raha võlgu.

Olukord võib näida küünilise ja absurdsena, kuid tegu ei ole pelgalt mõtteharjutusega. Eespool kirjeldatu on äravahetamiseni sarnane positsiooniga, mida Venemaa on hakanud Leedu ja teiste Balti riikide suhtes võtma.

1941. aastal 14. juunil, aasta pärast seda, kui Nõukogude sõdurid olid Leedu okupeerinud, äratati tuhandeid inimesi keset ööd ustele prõmmimisega. Loomavagunites veeti nad Siberi tühjusesse, kust paljud enam tagasi ei tulnudki. Pilt sellest on jäänud rahva mällu igaveseks.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles