USA kohus mõistis mustanahalise tapnud politseiniku õigeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigeksmõistetud politseinik Jeronimo Yanez.
Õigeksmõistetud politseinik Jeronimo Yanez. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikide Minnesota osariigi vandekohus vabastas eile süüst politseiniku, kes haavas eelmisel aastal surmavalt afroameeriklast.

Eelmise aasta 6. juulil jäädvustas Philando Castile (32) tüdruksõber tema viimased hingetõmbed videole, kus on näha teda juhi kõrvalistmel verest tühjaks jooksmas. Facebooki riputatud video šokeeris riiki.

Jeronimo Yanez (29) mõisteti õigeks kolmes süüdistuspunktis: teiste astme tapmine, ohtliku relva sihilik käikulaskmine ja Castile tüdruksõbra Diamond Reynoldsi ja tema nelja-aastase tütre turvalisuse ohtuseadmine.

Castile tapeti pärast seda, kui politseinikud olid tema auto peatanud. Tema tüdruksõber oli koos lapsega tulistamise ajal autos. Video vallandas riigis tänavaprotestid ja teravdas veelgi USA politsei ja afroameeriklaste niigi pingelisi suhteid.

Castile perekond reageeris kohtuotsusele koheselt. «Ma olen praegu paganama vihane,» ütles Castile ema Valerie ajakirjanikele. «Süsteem veab mustanahalisi jätkuvalt alt.» 

Vandekohus vajas otsuse langetamiseks 30 tundi ning palus kohtunikul uuesti analüüsida Facebooki videot, politseiauto kaamera salvestatud videot ning Yanezi tunnistust.

USA prokuröridel ei õnnestu tavaliselt politseivägivalla juhtumites süüdimõistvaid kohtuotsuseid saavutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles