Macron on võitmas suurt parlamendienamust (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: Pacific Press/Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni tsentristlik erakond République en Marche (REM) ja selle liitlased on võitmas parlamendis ülekaalukat enamust, ilmnes pühapäeval valimiste teise vooru järel avaldatud lävepakuküsitlustest.

REM koos liitlastega peaks küsitluste kohaselt saama 577-liikmelises parlamendi alamkojas 355-425 kohta.

Võit on siiski väiksem, kui näitasid viimase nädala jooksul avaldatud prognoosid, millest mõned pakkusid REM-ile liitlastega koguni 470 kohta.

Kui tulemused kinnitust leiavad, annavad need 39-aastasele Macronile ühe suurima parlamendienamuse Prantsusmaa sõjajärgses ajaloos ning ühes sellega tugeva mandaadi, et viia ellu oma lubatud ärisõbralikud reformid.

Rahvusassamblee teeb läbi suure muutuse, sinna tuleb uus seadusandjate põlvkond -noorem, etniliselt mitmekesisem ja kaugelt suurema naiste osakaaluga, kui ametist lahkuv parlament.

Samas oli valimisosalus teises voorus rekordiliselt madal ehk 44 protsenti.

«Meie poolt hääletas selge enamus,» ütles REM-i pressiesindaja Benjamin Griveaux. «See saab olema enamus opositsiooniga ja see on hea uudis.»

Macroni erakond on muutnud radikaalselt Prantsusmaa poliitilist maastikku, domineerides valimistel traditsiooniliste parteide nagu vabariiklased ja sotsialistid, kuid ka paremäärmusliku Rahvusrinde (FN) ees.

Esmakordselt parlamenti valitud Rahvusrinde liider Marine Le Pen ütles oma toetajaile, et tema FN võitis parlamendis vähemalt kuus kohta, kuid päris kindlasti ei õnnestu saada eesmärgiks seatud 15 mandaati.

Parlamendivalimiste suurimad kaotajad on sotsialistid, keda valijad seostavad mitmeid aastaid vohanud tööpuuduse, sotsiaalsete rahutuste ja usalduse kaotamisega riigi vastu.

«Sotsialistliku Partei lüüasaamine on vaieldamatu,» lausus erakonna liider Jean-Christophe Cambadelis, kes kaotas oma parlamendikoha esimeses voorus.

Erakond kaotas viie võimuaastaga president François Hollande'iga eesotsas umbes 200 kohast, alles jääb vaid 27-49 mandaati.

Vabariiklastel õnnestus säilitada eelmise parlamendi 200 kohast 97-130, mis teeb neist suurima opositsioonierakonna.

Parteil on küllalt kohti, et oma veendumusi kaitsta, sõnas parempoolsete vabariiklaste juht François Baroin. Ta kutsus Macroni pöörama tähelepanu madalale osalusele, mis tema sõnul «saatis sõnumi».

«Tema ees seisev ülesanne on tohutu,» märkis Baroin.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles