Politsei avaldas Londonis moslemeid ramminud mehe isiku (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Londonis Finsbury Parki mošee lähedal rammis sõiduk kõnniteel jalakäijaid, politsei sõnul sai surma üks ja viga kaheksa inimest inimesi ning ründaja on vahistatud.

Kõik rünnakuohvrid olid moslemid, mees, kes sündmuskohal suri, haigestus ilmselt juba enne rünnakut, kinnitas politsei. «Kõik vigastatud kuulusid moslemikogukonda,» ütles terrorismivastase võitluse politsei koordinaator Neil Basu, kelle sõnul sündmuspaigal surnud mees sai juba enne vahejuhtumit esmaabi.

Suurbritannia politsei uurib juhtunut kui võimalikku terrorirünnakut, teatas Briti peaminister Theresa May. Täna koguneb Briti valitsus juhtunu arutamiseks erakorralisele istungile.

«Valitsuskabinet koguneb täna hommikul erakorralisele istungile. Minu mõtted on ohvrite, nende perede ning sündmuskohal viibivate politseinike ja meedikutega,» ütles peaminister.

Londoni Finsbury Parki mošee esimees nimetas öist autorünnakut oma pühakojast lahkunud inimeste vastu argpükslikuks ja kutsus moslemeid valvsusele.

Mohammed Kozbar rõhutas, et öine rünnak ei erinenud millegagi hiljutistest rünnakutest London Bridge´il ja Manchester Arenal ning ütles, et moslemikogukond on šokis. Kozbar pani pahaks, et peavoolumeedia ei nimetanud öist vahejuhtumit, milles sai surma üks ja vigastada 10 inimest, tundide kaupa terroriaktiks.

Ründaja, kelleks osutus Cardiffist pärit 47-aastane nelja lapse isa Darren Osborne, pidasid kinni möödakäijad. Ta võeti vahi alla mõrvakahtluse sätte alusel, hiljem lisandus sellele kahtlustus terrorismis. Politsei otsis läbi tema Cardiffi piirkonnas asuva kodu.

Julgeolekuminister Ben Wallace'i sõnul ei ole ründaja politseile varasemast tuttav ning praegu arvatakse, et ta tegutses üksinda.

Politsei kutsuti sündmuskohale Seven Sisters Roadil 20 minutit pärast südaööd. Sündmusele reageeris ka Londoni kiirabi, kes on toimetanud vigastatud kahte haiglatesse.

Üks inimene hukkus. Haiglasse viidi kaheksa inimest, kergemalt viga saanutele osutati esmaabi kohapeal, kirjutab Guardian. 

Pealtnägija rääkis ABC News  ajakirjanikule, et kaubik sõitis inimeste summa, mis püüdis anda esmaabi eakale mehele, keda tabas südameatakk. Summas oli mehi ja naisi, kuid ei olnud lapsi. Pealtnägija sõnul sai umbes 11 inimest kaubikult löögi ja kukkus maha.

Esialgsetel andmetel viidi kaheksa inimest haiglasse, kahele anti esmaabi koha peal.

Sotsiaalmeediasse postitatud videost on näha rünnakujärgset segadust ning inimesi, kes püüavad kannatanuid aidata, kirjutab BBC. Videost on näha, et üks mees elustas tänaval lebanud ohvrit.

Ühe pealtnägija sõnul jõudis ta kaubiku eest ära hüpata. «See lihtsalt tuli otse meie peale. Seal (kõnniteel – toim) oli palju inimesi. Meile öeldi, et minge eest ära,» rääkis ta . «Ma olin šokeeritud. Inimesed lebasid ümber ringi,» rääkis teine. «Jumal tänatud, et ma sain eest ära. Ma hüppasin eest ära. Inimesed said viga,» rääkis üks pealtnägijatest. Läheduses elava inimese sõnul oli pärast rünnakut kuulda inimesi karjumas.

Katusorganisatsioon Briti Mosleminõukogu (MCB) kirjutas Twitteris: «Meid on teavitatud, et kaubik sõitis #FinsburyPargi mošeest lahkunud usklike sekka. Oleme palvetes ohvritega.»

MCB esimees Harun Khan märkis samuti Twitteris, et kaubik sõitis sihilikult inimeste sekka, kes lahkusid püha kuu ramadaani ajal peetavalt ööpalvuselt.

Seven Sisters Roadi lähedal asuv ja kunagi radikaalsete islamistide keskuseks olnud kurikuulus mošee on uute juhtidega täielikult muutunud.

Selle endine imaam Abu Hamza mõisteti 2015. aastal New Yorgis terrorismis süüdistatuna eluks ajaks vangi.

Ta jutlustas Finsbury Parki mošees 1997. -2003. aastani, enne kui ta vaenu õhutamise eest vangistati ning hiljem Ühendriikidele välja anti.

Hoolimata juhtkonnamuutusest ja uuest fookusest kogukonnasuhetele, on mošee Pariisi 2015. aasta terrorirünnakute järel saanud hulga ähvarduskirju.

Suurbritannias on terroriohu tase tõstetud astmele «tõsine» («severe»), mis tähendab, et rünnak on väga tõenäoline.

Varem sel kuul sõitsid kolm meest kesklinnas London Bridge'i ja Borough Marketi piirkonnas kaubikuga rahva sekka ja asusid seejärel tänaval viibivaid inimesi pussitama. Politsei reageeris kiiresti, kuid sellest hoolimata sai surma kaheksa ja vigastada üle 40 inimese. Ründajad lasti maha.

Rünnaku võttis omaks äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS).

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles