Eesti lähistele on oodata Hiina ülimoodsat sõjalaeva (5)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene-Hiina ühised mereväeõppused 2016. aastal Lõuna-Hiina merel.
Vene-Hiina ühised mereväeõppused 2016. aastal Lõuna-Hiina merel. Foto: Xinhua/Sipa USA

Hiina sõjalaevastiku kaasaegseim raketihävitaja Changsha saabub järgmisel kuul Läänemerele, et pidada Vene sõjalaevadega maha ühisõppused.

Pühapäeval väljus Lõuna-Hiinas Hainani saarel asuvast Sanyani sadamast rühm sõjalaevu, mis võtsid kursi Läänemerele, kus juuli lõpul toimuvad Peterburi lähistel ja Kaliningradi piirkonnas mereväeõppused Joint Sea 2017, vahendas Ilta-Sanomat.

Tegemist on esimeste Vene-Hiina mereväeõppustega Läänemerel, mujal on need toimunud alates 2012. aastast.

Raketihävitaja DDG-173 Changsha esindab ülimoodsat 052D-laevaklassi, mille aluseid pole varem rahvusvahelistel õppustel kasutatud.

2015. aasta augustis teenistusse võetud Changsha on 157 meetrit pikk ning laeva meeskond koosneb 280 liikmest. Aluse pearelvastuseks on raketid koos 64 laskeseadeldisega. Samuti on laeval võimas AESA-radarisüsteem, mis väidetavasti suudab tuvastada ka vargtehnoloogial põhinevaid USA uusimaid hävitajaid F-35.

052D-klassi laevu võrreldaksegi samal tasemel olevate USA Arleigh Burke-klassi hävitajatega.

Lisaks Changshale saabub Läänemerele ka 054A-klassi mitmeotstarbeline fregatt FFG-571 Yuncheng. Hiina sõjalaevu saadab abilaev Luoma Lake.

Ühisõppustel on kavas muu hulgas harjutada päästeoperatsioone ja kaubalaevade kaitset.

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist ütles Aftonbladetile, et Rootsi on eelolevatest õppustest teadlik ning kindlasti kavatsetakse Läänemerel toimuvat jälgida.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles