Macroni valitsusest on kuu ajaga tagasi astunud neli skandaalihõngulist ministrit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francois Bayrou (vakakul) ja Emmanuel Macron presidendivalimiste kampaania ajal tähistamas En Marche! võidukäiku.
Francois Bayrou (vakakul) ja Emmanuel Macron presidendivalimiste kampaania ajal tähistamas En Marche! võidukäiku. Foto: Thierry Breton/imago/PanoramiC/Scanpix

Täna teatasid valitsusest lahkumisest Prantsuse justiitsminister François Bayrou ja Euroopa asjade minister Marielle de Sarnez, vahendab uudisteagentuur AFP.

Uue presidendi Emmanuel Macroni oluline liitlane Bayrou teatas lahkumisest ajal, mil tema juhitud erakond Demokraatlik Liikumine (MoDem) heitleb rahastamisskandaaliga.

«Otsustasin mitte olla osa järgmisest valitsusest,» lausus Bayrou. Pean kell 17 (Eesti aeg kell 18) pressikonverentsi, lisas ta.

Marielle de Sarnez FOTO: LAURENT CHAMUSSY/SIPA/Scanpix
Marielle de Sarnez FOTO: LAURENT CHAMUSSY/SIPA/Scanpix Foto: LAURENT CHAMUSSY/SIPA/LAURENT CHAMUSSY/SIPA

Lisaks vahendas Bloomberg, et oma tagasiastumisavalduse on esitanud ka Euroopa asjade minister Marielle de Sarnez, kes kuulub samuti MoDemi erakonna ridadesse.

De Sarnez ütles Prantsuse meediale, et nad lahkuvad valitsusest, et lubada Macronil täita valimistel tehtud lubadus puhastada Prantsuse sisepoliitika. De Sarnez on Bayrou üks peamisi võitluskaaslasi.

Pariisi prokuratuur avas juuni algul eeluurimise seoses ajalehes Canard Enchaine avaldatud väidetega, mille kohaselt Bayrou tsentrislik MoDem kasutas europarlamendi raha erakonna Prantsusmaal töötanud nõunikele palga maksmiseks.

Bayrou on süüdistust eitanud, öeldes, et erakonna europarlamendi grupis pole iialgi olnud libatöökohti.

Alles eile teatas samal põhjusel oma tagasiastumisest ka Prantsuse kaitseminister ja MoDem kuuluv Sylvie Goulard.

Sylvie Goulard jõudis ametis olla vaid kuu aega. FOTO: BERTRAND GUAY/AFP/Scanpix
Sylvie Goulard jõudis ametis olla vaid kuu aega. FOTO: BERTRAND GUAY/AFP/Scanpix Foto: BERTRAND GUAY/AFP

Endine europarlamendi saadik Goulard teatas, et ei jätka valitsuses võimaluse tõttu, et ta satub parlamendi kuluhüvitiste väärkasutamise tõttu uurimise alla.

Goulard jõudis olla kaitseministri kohal kuu alates Macroni valimisest presidendiks. Minister ütles eile, et võimalik uurimine muudaks tal valitsuses jätkamise keeruliseks.

«President on asunud taastama avalikkuse usaldust riigivõimu vastu, reformima Prantsusmaad ja andma uut hoogu Euroopale,» ütles Goulard avalduses. «Tema reformikava tuleb seada kõrgemale võimalikest isiklikest kaalutlustest. Seepärast palusin presidendilt peaministri nõusolekul luba valitsusest lahkuda.»

Richard Ferrand. FOTO:   FRED TANNEAU/AFP/Scanpix
Richard Ferrand. FOTO:   FRED TANNEAU/AFP/Scanpix Foto: FRED TANNEAU/AFP

Esmaspäeval oli ministrikohast loobumisest teatanud ka regionaalarengueest vastutav  Richard Ferrand, kes oli panustanud Macroni paremtsentristliku erakonna En Marche! asutamisse.

Macroni juhitud erakond Républiqe en Marche (REM) on liidus MoDemiga ning viimasel on valitsuses kolm ministrikohta.

REM võitis hiljutistel valimistel 577-liikmelises parlamendis 308 ja MoDem 42 mandaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles