Eksperdid hakkavad tuvastama 35 aastat tagasi Falklandi sõjas hukkunuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Falklandi sõja veteranid Darwini surnuaias Argentiina lipuga oma langenud kaaslasi mälestamas.
Falklandi sõja veteranid Darwini surnuaias Argentiina lipuga oma langenud kaaslasi mälestamas. Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS/SCANPIX

Eksperdid on alustanud 1982. aastal peetud Falklandi sõjas hukkunud Argentiina sõdurite säilmete tuvastamist, vahendab The Guardian.

Falklandi saartel 1982. aastal toimunud konfliktis olid vastamisi Suurbritannia ja Argentiina väed. Tänini on tuvastamata Falklandi saartele maetud 123 Argentiina sõduri surnukehad.

Punase Risti sõnul on teadlased asunud surnukehasid välja kaevama ning plaanivad võtta luuproovid, et geneetilise testimise abil isikud kindlaks teha.

«Darwini Surnuaeda luuakse ajutine surnukuur, kus analüüsitakse säilmeid ja võetakse proovid, mida hiljem Suurbritannia, Hispaania ja Argentiina geenilaborites uuritakse,» vahendab The Guardian Punase Risti sõnu. «Kõik väljakaevatud surnukehad pannakse uutesse kirstudesse ja maetakse koheselt pärast proovide võtmist samasse asukohta,» lisas Punane Rist.

Luuproovide võtmisel saadud andmeid võrreldakse sõjas hukkunute sugulaste DNA-ga ja niimoodi selgitatakse välja hukkunud sõdurite identiteet.

1982. aastal võideldud ja 10 nädalat kestnud Falklandi sõjas hukkus 649 Argentiina sõdurit, 255 Suurbritannia võitlejat ning kolm saarte asukat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles