Brasiilia presidenti süüdistatakse riigiraha kasutamises valimistel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia president Michel Temer külastas eile Venemaad, kus kohtus riigipea Vladimir Putiniga.
Brasiilia president Michel Temer külastas eile Venemaad, kus kohtus riigipea Vladimir Putiniga. Foto: Sergey Guneev/Sputnik/Scanpix

Brasiilia presidenti Michel Temeri süüdistatakse umbes kuue miljoni USA dollari (5,4 miljoni euro) ulatuses riigi raha jaotamise organiseerimises oma valimiskampaania tarbeks, vahendab BNS.

Antud korruptsioonisüüdistus Temeri vastu kerkis esile tema peamise rahakoguja Lúcio Bolonha Funaro ütlustest, mille Brasiilia ülemkohus üleeile hilisõhtul avalikustas.

Börsimaaklerist Funaro on tuntud poliitikute seas kui Temeri tsentristliku Brasiilia Demokraatliku Liikumise Partei peamine rahakoguja.

Funaro sõnul oli Temeri asepresidendiks tagasivalimise kampaania 2014. aastal üks mitmest kampaaniast, mis sai raha riigipangast Caixa Econômica Federal (CEF).

Temerist sai president mullu maikuus, pärast seda, kui tema eelkäija Dilma Rousseff ametist kohtulikult tagandati.

Skandaalidesse tõmmatud president, kes eile viibis ringreisil Venemaal ja Norras, on eitanud kõiki korruptsioonisüüdistusi ning välistanud tagasiastumise.

Funaro eelmisel nädalal antud tunnistuse kohaselt saadi raha Caixast läbi kahe rahalise tehingu, mis tõi endaga kaasa kuus miljonit dollarit vahendustasu. Tema sõnul said tehingust otsest kasu kaks firmat, lennufirma Gol omanik BR Vias ja LLX, mille partnerite hulka kuulub suurärimees Eike Batista.

Kumbki firma ei ole süüdistusi kommenteerinud.

Brasiilia võimudega kokkuleppemenetluse üle hetkel läbirääkimisi pidav Funaro ütles lisaks, et maksis presidendikantselei ülemale Wellington Moreira Francole, et saada ühele firmale laenu riigipangast ajal, mil Franco oli nimetatud panga asepresident.

Franco eitas oma süüd.

Endise rahakoguja süüdistused asetavad Temeri veelgi keerulisemasse olukorda. Vaid päev varem teatas Brasiilia riigipolitsei, et neil on tõestusmaterjali Temerile antud pististe kohta, mille eest aitas ta ettevõtteid.

Kui Brasiilia peaprokurör nõustub politsei esitatud tõenditega, tuleb kongressil otsustada, kas Temeri juhtumit peaks hakkama uurima ülemkohus, mil on ainsana võimalik ametlikult riigipead uurida. Kui kaks-kolmandikku kongressist toetab juurdluse alustamist, peatatakse Temeri ametikohused juurdluse ajaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles