ELis napib illegaalsete immigrantide küsimuses solidaarsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lampedusa saarele saabub iga päev sadu illegaalseid immigrante.
Lampedusa saarele saabub iga päev sadu illegaalseid immigrante. Foto: SCANPIX

Euroopa Liitu vaevab järjest enam illegaalse sisserände küsimus. Illegaalsete immigrantide tung ELi on alates Põhja-Aafrika revolutsioonidest ohtlikult tõusnud ning Itaalia palub juba pikemat aega ELilt abi.

Itaalia on ELilt põgenikega toimetulemiseks korduvalt abi palunud, et leevendada 22 000 illegaalse immigrandi saabumisel tekkinud olukorda, kuid ükski liikmesriik pole sugugi vaimustunud ideest võtta vastu sadu põgenikke, vahendab AFP. ELi abi on jäänud siiani minimaalseks.

«Praegu seisab iga mees enda eest… Mingit koostöö vaimu pole,» avaldas üks anonüümseks jääda soovinud ELi ametnik AFP-le. «Atmosfäär pole hea.»

Itaalia peaminister Silvio Berlusconi ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy arutavad immigrantide teemat 26. aprillil. Itaalia senine idee, lubada immigrantidel pool aastat Euroopas ringi rännata, vihastas aga riigi naabreid.

Europarlamendi Prantsusmaa saadik Alain Lamassoure kurtis, et ELi liikmesriikides napib immigrantide küsimuses solidaarsust.

«Igas Euroopa riigis on tendents pöörata sissepoole, kuigi peaks toimuma vastupidine. Peame töötama Euroopa tasandil,» sõnas Lamassoure.

«Probleem on Tuneesias. Peame veenma Tuneesia võime peatama lahkumist ja võtma tagasi kodanikke, kes saabuvad ELi illegaalselt,» teatas üks teine ametnik. «Kuid selleks peame pakkuma mingit stiimulit.»

Tuneesia võimud tahavad aga finantsabi, et elavdada majandust ja luua töökohti. Samuti soovitakse viisasüsteemi ELiga lihtsustada. Euroopa Komisjoni hinnangul ei kavatse Tuneesia võimud põgenike küsimuses tegutseda, kuni EL selleks piisavalt põhjust annab.

Lisaks Tuneesia ametnike teatel migrantide tagasi võtmine vaid suurendaks riigi töötuse probleemi.

Volinik Stefan Füle selgitas omakorda, et Brüssel ei saa läbirääkimisi pidada vahevalitsusega, mistõttu probleemi saab lahendama asuda alles siis, kui Tuneesia uus valitsus paigas on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles