BBC: May sõnul lubatakse ELi kodanikel Suurbritanniasse jääda (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May
Briti peaminister Theresa May Foto: Ye Pingfan/imago/Xinhua

Briti peaminister Theresa May ütles neljapäeval Euroopa Ülemkogul, et Suurbritannias vähemalt viis aastat elanud Euroopa Liidu (EL) kodanikud saavad loa Brexiti järel riiki jääda, ent lükkas tagasi Brüsseli üleskutsed anda järelevalve nende õiguste kaitsmise üle ELi kohtule, vahendas BBC.

May andis Brüsselis õhtusöögil ELi liidritele lubaduse, et ühelgi seaduslikult Ühendkuningriigis elaval ELi kodanikul ei paluta riigist lahkuda siis, kui Ühendkuningriik EList lahkub, ütles Briti valitsusallikas.

BBC andmeil ütles Briti peaminister, et kõigile vähemalt viis aastat Ühendkuningriigis elanud ELi kodanikele antakse riiki elama asunud ELi immigrandi staatus, millega nad säilitavad ligipääsu Briti tervishoiu- ja haridussüsteemile ning sotsiaaltoetustele.

Neile, kes saabuvad pärast viieaastase residentsuse arvutamise lõppkuupäeva, ent enne Brexiti jõustumist 2019. aasta märtsis, antakse kaheaastane ajapikendus oma immigrandistaatuse reguleerimiseks võimalusega saavutada hiljem elaniku staatus, vahendas BBC.

May teatas, et ettepanekud kinnitatakse vaid siis, kui ELi riikides elavatele Briti kodanikele tagatakse samasugused õigused.

Samas lükkas Briti valitsusjuht tagasi ELi liidrite nõudmise anda Suurbritannias elavate kodanike õiguste tagamine ja nendega seotud vaidluste lahendamine ELi kohtu järelevalve alla. «Lubadused, mille me ELi kodanikele andsime, sätestatakse Ühendkuningriigi seadustes ja on jõustatavad meie kõrgelt austatud kohtute kaudu,» vahendas allikas May sõnu.

BBC andmeil ütles May ELi kolleegidele, et Briti valitsus ei soovi ühegi riigis elava ELi kodaniku lahkumist ega perede lõhkumist. Tema visandatud kokkulepe annab peaministri sõnul kindlustunde enam kui kolmele miljonile Suurbritannias elavale ELi kodanikule, kes on sidunud oma elu riigiga, loonud seal pere, teinud karjääri ja sedavõrd palju Briti ühiskonda panustanud.

May teatas varem, et esitab neljapäeva õhtul ELi kolleegidele ettepanekud Suurbritannias elavate ELi kodanike õiguste tagamisest pärast Brexitit ning sellest, kuidas London näeb ELis elavate Briti kodanike õiguste kaitsmist.

Briti ja ELi läbirääkijad alustasid esmaspäeval kõnelusi Suurbritannia lahkumiseks EList. Läbirääkimiste lõpuleviimise tähtaeg on 2019. aasta märts.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles