Navalnõil keelati Venemaa presidendiks kandideerida (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooniliider Aleksei Navalnõi Moskva kohtusaalis 16. juulil.
Opositsiooniliider Aleksei Navalnõi Moskva kohtusaalis 16. juulil. Foto: ANDREY BORODULIN/AFP/Scanpix

Vene opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi, kes on kinnitanud oma soovi kandideerida 2018. aasta märtsis toimuvatel presidendivalimistel, ei sobi kandideerima, teatas täna Venemaa keskvalimiskomisjon.

«Hetkel ei ole Aleksei Navalnõi presidendiametisse sobiv kandidaat,» ütles komisjon oma teates, viidates asjaolule, et Nalavalnõile määrati veebruas 5-aastane tingimisi vangistus, mis lahterdub kriminaalkaristuse alla.

Süüasi puudutab 2009. aastat, mil Navalnõi töötas Kirovi oblasti liberaalse kuberneri Nikita Belõhhi juures nõunikuna. Süüdistuse kohaselt omastas ta metsandusettevõtte Kirovles vara – 10 000 kuupmeetrit metsamaterjali väärtusega 16 miljonit rubla (253 000 eurot).

Keskvalimiskomisjon lisas, et presidendivalimised kuulutatakse välja selle aasta detsembris, seetõttu ei hõlma valimisseadus Navalnõi praegust tegevust valimisstaapide loomisel.

«Praegu ei toimu mingit ametlikku Vene Föderatsiooni presidendi valimise kampaaniat. Korralised valimised peaksid toimuma 2018. aasta märtsis. Seega saab ametlikult kandidaate üles seada alates detsembrist pärast Föderatsiooninõukogu vastava määruse avaldamist,» seisab komisjoni kodulehele postitatud avalduses.

Navalnõi sai populaarseks 2012. aastal protestiaktsioonidega Putini Kremlisse naasmise vastu.

Märtsis avaldas ta uurimisandmed, mis tõid päevavalgele peaminister Dmitri Medvedevi väidetava korruptsiooni, raportit vaadati YouTube'is üle 20 miljoni korra, vallandades omakorda viimaste aastate suurimad loata toimunud meeleavaldused Moskvas.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles