Süüria valitsusväed sisenesid Islamiriigi käes olevasse idaprovintsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria sõdur tankikuulipilduja taga.
Süüria sõdur tankikuulipilduja taga. Foto: Ammar Safarjalani/imago/Xinhua

Süüria režiimiväed tungisid reedel esmakordselt pärast 2014. aastat riigi idaosas asuvasse Deir Ezzori provintsi, vahendas Londonis baseeruv vabaühendus.

Valitsusväed kontrollivad osa Deir Ezzori linnast ja seal asuvat sõjaväelennuvälja, kuid äärmusrühmituse Islamiriik (IS) käes on endiselt pea kogu suur kõrbeprovints ja valdav osa selle pealinnast.

"Iraani, Liibanoni ja Iraagi võitlejate toel sisenes Süüria sõjavägi Deir Ezzori provintsi kagu suunast, Iraagi piiri lähedalt," ütles Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse direktor Rami Abdel Rahman.

Tema sõnul on režiimimeelsed väed liikunud kaheksa kilomeetri sügavusele provintsi.

Nüüd on nad vaid 12 kilomeetri kaugusel naftapumbast T2, mis asub Iraagist läbi Süüria keskosa selle läänerannikule kulgeva torujuhtmel.

Süüria kõrb laiub 90 000 ruutkilomeetril riigi keskosast kuni Iraagi ja Jordaania piirini.

Suur osa sellest on IS-i käes, kuid Süüria sõjavägi on juba mitu kuud seda jupphaaval tagasi vallutamas.

Lisaks võtmetähtsusega naftaväljade ja taristu tagasivallutamisele soovivad valitsusväed murda IS-i piiramisõnga Deir Ezzori linnas. Džihadistide haardes elab seal umbkaudu 100 000 inimest.

Varem sel kuul jõudsid Süüria valitsusväed esmakordselt pärast 2015. aastat oma idapiirile Iraagiga. Reedeks kontrollis sõjavägi 85-kilomeetrist piirilõiku.

Äärmusrühmituse IS liidri Abu Bakr al-Baghdadi surmasaamine Süürias Vene vägede õhurünnakus on väga tõenäoline, ütles reedel föderatsiooninõukogu kaitse- ja julgeolekukomisjoni esimees Viktor Ozerov.

"Kui Vene kaitseminister raporteerib presidendile IS-i liidri tapmisest, siis peab tõenäosus olema väga suur," ütles Ozerov Interfaxile.

"Venemaa ei tahaks leida end riikide hulgast, kes on teatanud Baghdadi tapmisest, kuid too osutub elusaks," lisas ta.

Vene kaitseministeerium teatas eelmisel reedel, et 28. mail sai õhulöögis IS-i liidrite kohtumisele Raqqa eeslinnas esialgsetel andmetel surma ka rühmituse juht Abu Bakr al-Baghdadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles