Video: 7 võimalust, kuidas Venemaal jama sisse sattuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruslan Sokolovski Jekaterinburgi kohtus.
Ruslan Sokolovski Jekaterinburgi kohtus. Foto: Pavel Lisitsyn/Scanpix

Piisata võib juba sellest, et kirjutad luuletuse, postitad sotsiaalmeediasse pildi oma kodumajast või mängid Pokemon Go-d, vahendab Raadio Vaba Euroopa. Just selliseid kahtlasi tegevusi harrastanud inimeste puhul on vene võimud leidnud ka õigusliku aluse nad trelli taha panna või rahatrahv välja kirjutada.

Esiteks, kirjuta kiri Venemaa president Vladimir Putinile. Just nii tegi 23-aastane Darja Kulakova, kes püüdis saata Putinile teadet, milles palus tal enam uuesti presidendiks mitte kandideerida ning saadeti selle eest 10 päevaks trellide taha.

Teisteks, luuleta. Õpetajast Aleksandr Bõvšev sattus skandaali keskmesse, kui üks tema luuletustest pealkirjaga «Ukraina patriootidele» avaldati suhtlusportaalis VK. Kohalik ajaleht avaldas seepeale temast hukkamõistva kirjutise. 2014. aasta mais avati Bõvševi vastu kriminaalasi ning ta vallandati töölt. 2015. aastal mõisteti ta süüdi vaenu õhutamises ning määrati 6 kuud ühiskondlikult kasulikku tööd, konfiskeeriti arvuti ning keelati kaheks aastaks õpetajana töötamine.

Kolmandaks, ole skptiline Venemaa sõjategevuse suhtes. Venemaa sekkumist Süürias kritiseerinud Aleksei Kungurovile määrati 2 ja poole aastane vanglakaristus, teda süüdistati avalikult terrorismi õigustamises.

Neljandaks, postita ajaloolisi fotosid. Polina Petrusevale määrati rahatrahv, süüdistatuna natsisümboolika levitamises, kuna ta oli sotsiaalmeediasse üles riputanud natside okupatsiooni ajal tehtud pildi oma kodumajast.

Viiendaks, kritiseeri vene võimu. Žalaudi Gerijev tegi oma kirjutises kriitilisi avaldusi Tšetseenia liidri Ramzan Kadõrovi suunal. Varsti pärast seda pandi ta kanepi omamise tõttu kolmeks aastast vangi. Inimõigusaktivistide sõnul oli Gerijevi süüdimõistmine poliitiliselt motiveeritud.

Kuuendaks, mängi Pokemon Go-d. Kohus mõistis Jekaterinburgi kirikus jumalateenistuse ajal Pokémon God mänginud  blogija Ruslan Sokolovski süüdi vaenu õhutamises ja usklike tunnete riivamises ning määras talle 3,5-aastase tingimisi vanglakaristuse.

Seitsmendaks, rammi autoga lennujaama. Lada Samara roolis narkojoobes Ruslan Nurtdinov sõitis möödunud aastal sisse Kaasani lennujaama terminali. Kohalik kohus mõistis endise eriüksuslase 15 ööpäevaks aresti. Mehele määrati süüdistus korrakaitsjate elu ohtu seadmises ja lennujaama vara lõhkumises, tekitades kahju ligemale 100 000 euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles