USA avaldas fotod ohtlikust intsidendist Vene lennukiga (4)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Euroopa väejuhatus (EUCOM) avalikustas fotod Vene hävitaja ohtlikust lähenemisest USA luurelennukile RC-135.
USA Euroopa väejuhatus (EUCOM) avalikustas fotod Vene hävitaja ohtlikust lähenemisest USA luurelennukile RC-135. Foto: Master Sgt. Charles Larkin Sr/AP

USA Euroopa väejuhatus (EUCOM) avalikustas fotod sellest, kuidas Venemaa hävituslennuk Su-27 lendas nädala alguses Läänemere kohal USA luurelennukist RC-135 ohtlikult lähedalt mööda.

EUCOM-i pressiesindaja Meghan Hendersoni sõnul leidis juhtum aset esmaspäeval, kui USA lennuk viibis rahvusvahelises õhuruumis, vahendas CNN.

USA ametnik ütles uudisteväljaandele, et Vene hävituslennuk oli relvastatud ja lendas korrapäratult, märkides veel, et manöövrid loeti ohtlikuks arvestades lennukite lähedust. USA andmetel lähenes Vene hävituslennuk nende luurelennukile kõigest pooleteise meetri kaugusele.

Värskelt avaldatud fotodelt on näha, kuidas Vene lennuk möödub USA lennukist niivõrd lähedalt, et kokpitis istuvat Vene pilooti on selgelt näha.

Vene kaitseministeerium aga tõrjus süüdistusi, väites, et hoopis kaks USA luurelennukit lähenesid Venemaa õhupiirile – esiti tegi USA luurelennuk RC-135 provokatiivse katse Vene hävituslennukile läheneda ja kümme minutit hiljem ilmus välja ka teine USA luurelennuk RC-135.

Alates käesoleva aasta 2. juunist on Läänemere piirkonnas aset leidnud enam kui 35 USA ja Vene sõjalennukite- ja laevade lähenemist, kuid esmaspäevane intsident oli ameeriklaste sõnul märkimisväärselt ohtlik.

Intsident leidis aset päev pärast seda, kui Venemaa kaitseministeerium oli teatanud, et võib edaspidi kohelda Süüria õhuruumis lendavaid USA lennukeid kui potentsiaalseid sihtmärke. Venelaste terava reaktsiooni põhjustas Süüria sõjalennuki allatulistamine USA hävitaja poolt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles