Vene saatkond hoiatas Norrat USA merejalaväelaste võõrustamise eest (13)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA merejalaväelased saabusid jaanuaris Norrasse talvist sõjapidamist ja suusatamist harjutama.
USA merejalaväelased saabusid jaanuaris Norrasse talvist sõjapidamist ja suusatamist harjutama. Foto: Alley, Ned/NTB scanpix

Venemaa suursaatkond Oslos teatas laupäeval, et Norra otsus pikendada USA merejalaväelaste üksuse viibimist riigis kahjustab kahepoolseid suhteid ning suurendab piirkonnas pingeid.

Norra valitsus teatas kolmapäeval, et umbes 330 USA merejalaväelast viibib riigis 2018. aasta lõpuni ehk kauem kui omal ajal teatatud aastapikkune periood, vahendas ERRi uudisteportaal Reutersit.

«Me leiame, et see samm on vastuolus Norra poliitikaga mitte rajada rahu ajal riiki välismaised sõjaväebaase,» seisis Vene suursaatkonna teates, milles märgiti ka seda, et otsus teeb Norrast Moskva jaoks «ebausaldusväärse partneri» ja see lisavat ka ebastabiilsust Põhjala piirkonnas.

NATO liikmesriigiks oleva Norra valitsus on USA merejalaväelaste viibimise puhul rõhutanud just koolituse teemat ning eitanud väidet, et tegu on sammuga Venemaa vastu.

USA sõdurid paiknevad 1500 kilomeetri kaugusel Venemaa piirist.

Merejalaväelased jõudsid Norrasse tänavu jaanuaris ja hakkasid rotatasiooni korras harjutama põhjala tingimustes tegutsemist. Mullu oktoobris teatas Vene välisministeerium, et Oslo otsus võtta vastu 330 USA merejalaväelast on veel üks lüli USA sõjaliste ettevalmistuste ahelas ega soodusta stabiilsust Põhja-Euroopas.

Loe lisaks: Norra paigutatakse USA sõdurid ja Venemaa: USA sõdurid Norras on lüli sõjalistes ettevalmistustes

Norra andis enne NATO-ga ühinemist 1949. aastal ühepoolse lubaduse mitte paigutada oma territooriumile välisriikide lahingüksusi tingimusel, et Norrat ei rünnata või ei ähvardata rünnakuga. Seda hiljem muudeti ning lubati välisvägedel Norras õppustel osaleda.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles