Rootsi vahetab välja kogu õhutõrjesüsteemi (29)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patriot PAC-3 õhutõrjesüsteem. Foto on illustratiivne.
Patriot PAC-3 õhutõrjesüsteem. Foto on illustratiivne. Foto: Toru Hanai/Reuters/Scanpix

Rootsi relvajõudude praegune õhutõrjesüsteem on iganemas ning ohutaseme muutumise tõttu vahetatakse see tervenisti välja, vahendab The Local.

Rootsi maa-õhk-tüüpi Hawk-raketid arendati esmalt välja Ameerika Ühendriikide firma Raytheoni poolt 1950. aastate lõpus. Sellest ajast on süsteemi korduvalt uuendatud, kuid see vajab nüüd väljavahetamist.

«Kuigi vanu süsteeme saab modifitseerida ja täiustada, on nende kestvusel oma limiit. Sellest lähtuvalt võime öelda, et Hawk on vanaks jäämas,» sõnas Halmstadi õhukaitserügemendi kommunikatsioonijuht Carl Sjöstrand.

Ka õhust lähtuv oht on viimaste aastatega drastiliselt muutunud. Kui varem keskenduti pigem lennukite ja helikopterite kahjutukstegemisele, siis tänapäevased õhutõrjesüsteemid peavad tulema toime erinevat tüüpi ohtudega, peamiselt erinevate rakettidega.

«Näiteks Iskander-tüüpi ballistilised raketid, mis on paigutatud Kaliningradi oblastisse, kujutavad endast potentsiaalset ohtu Ojamaale ja Rootsi pealinnale. Sellisteks puhkudeks on tarvis paremat süsteemi kui Hawk, mis ei oma võimekust rakettide vastu,» lisas Sjöstrand.

Uue süsteemi soetamise eest vastutab Rootsi Kaitseväe varustusteenistus (Försvarets Materielverk, FMV), mis sihib eelkõige USA Patriot-süsteeme või Prantsuse-Itaalia firma Eurosami SAMP/T-d.

«Meie eesmärk on saada esimesed raketid paika aastaks 2020 ja seejärel umbes kümme aastat seda süsteemi täiustada,» selgitas FMV ametnik Joakim Lewin.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles