Trump ja demokraadid sarjasid Obama reaktsiooni Venemaa sekkumisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

USA president Donald Trump hoogustas pühapäeval oma kriitikat Barack Obama reageeringu suhtes Venemaa arvatavale sekkumisele 2016. aasta valimistesse.

Kriitikaga nõustusid ka mõned demokraatidest seadusandjad, kellest üks nimetas Obama suhtumist tõsiseks veaks.

Mitmetes nädalavahetuse Twitteri-postitustes ja eelsalvestatud telepöördumises lausus Trump, et tema eelkäija ei võtnud midagi ette, kui Luure Keskagentuur teda augustis hoiatas, et Vene president Vladimir Putin andis isiklikult korralduse operatsiooniks, mille eesmärgiks oli aidata Trumpil võita novembris peetud valimistel demokraat Hillary Clintonit.

«Kui Obama administratsiooni teavitati enne 2016. aasta valimisi, et Venemaa sekkub, miks midagi ette ei võetud,» küsis Trump ühes säutsus.

Presidendi abi Kellyanne Conway oli veelgi otsekohesem.

«Obama administratsioon vastutab selle eest, et augustist kuni jaanuarini ei võetud midagi ette teadmisega, et Venemaa häkib meie valimistesse. Nad ei teinud midagi. Nad on vastutavad,» ütles ta pühapäeval uudistekanalile ABC.

Mõned demokraadid nägid Trumpi kriitikas Obama otsustamatuse suhtes teatavat irooniat, kuid vähemalt üks mõjukas demokraat ühines ekspresidendi sarjamisega.

Esindajatekoja luurekomiteesse kuuluva Adam Schiffi sõnul näeb tema asja nii, et Obama administratsioon oli mures, et teda arvatakse püüdvat kaalukaussi Clintoni kasuks kallutada.

Ent ta jätkas: «Ameerika inimesed pidanuks teadma. Ma ei usu, et piisas, kui neile sellest pärast valimisi teada anti ... administratsioon oleks pidanud tegutsema varem Venemaa heidutamiseks ja karistamiseks ning see oli väga suur viga.»

Samasugust pettumust väljendas veel üks demokraat, senati luurekomiteesse kuuluv Ron Wyden.

«Mulle teeb muret see uus informatsioon, et Obama administratsioon ei teinud rohkemat,» ütles ta CNN-ile. Seesugused asjad ületavad poliitika piiri, lisas ta.

Washington Post kirjutas Obama reaktsioonile viidates, et seoses kindlusega Clintoni võidus ning kartuse tõttu, et Obamas nähakse valimistesse sekkujat, piirdus administratsioon Moskva hoiatamisega, kuid jättis vastumeetmed hilisemaks.

Kuid pärast Trumpi šokeerivat võitu väljendasid mõned Obama administratsiooni ametnikud kahetsust jõulisema tegutsemise puudumise pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles