Politico paigutab Eesti Brexiti kõnelustel oluliste osalejate hulka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister Theresa May eelmisel reedel Brüsselis.
Suurbritannia peaminister Theresa May eelmisel reedel Brüsselis. Foto: AURORE BELOT/AFP/SCANPIX

Rahvusvaheline poliitikaväljaanne Politico paigutab oma võimumaatriksis Eesti kui Euroopa Liidu järgmise eesistuja oluliste osalejate hulka Ühendkuningriigi lahkumisläbirääkimistel Euroopa Liidust, vahendab BNS. 

Eesti on mõjukate osalejate hulgas Brexiti-kõnelustel nii Brüsselis kui ka Londonis, hindab Politico.

Kõige mõjuvõimsamad Londonis on Briti peaminister Theresa May, Briti parlamendi ülemkoda ja Iiri lojalistide Demokraatlik Unionistide partei, mille toetusest sõltub May konservatiivide valitsuse püsimine.

Välismaalastest on Londonis mõjukaimad Saksa kantsler Angela Merkel, Prantsuse president Emmanuel Macron ja Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier.

Brüsseli kontekstis hindab Politico kõige mõjukamateks kantsler Merkelit ja Euroopa Parlamenti, kellele järgnevad peaminister May, esiläbirääkija Barnier ja tema asetäitja Sabine Weyand.

Eestit hindab Politico Brüsselis mõjukamaks kui Londonis, kuid mõlemas on peatne eesistujariik diagrammil olulisemate tegijate sektoris.

Briti poliitikute, Euroopa Liidu tippametnike ja juba nimetatud valitsusjuhtide kõrval mahuvad maatriksisse veel neli Saksa, kolm Hispaania, kaks Itaalia ja Prantsusmaa poliitilist tegijat, Iiirmaa peaminister ja USA kodakondusega meediaärimees Ruper Murdoch, keda hinnatakse Brexiti kõneluste kontekstis üheks mõjukaimaks isikuks Londonis.

Eesti on 1. juulist kuni 31. detsembrini Euroopa Liidu Nõukogu eesistuja, juhtides riikide valitsuste liikmetest koosnevate nõukogude tööd ning ka Brexiti seisukohast olulisi riikidevahelisi töögruppe. Samal perioodil peaks toimuma läbirääkimised kõige olulisemate punktide üle Ühendkunigriigi Euroopa Liidust lahkumise tingimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles