Trump murdis 20 aastat vana traditsiooni (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Cheriss May/Cheriss May/Sipa USA/Scanpix

USA president Donald Trump murdis enam kui 20-aastase traditsiooni ega võõrustanud moslemite püha kuu ehk ramadaani lõpu puhul õhtusöögil moslemeid, vahendab BBC. 

Valge Maja on alates president Bill Clintoni ametiajast igal aastal sellise õhtusöögi korraldanud, mida tuntakse iftari nime all. Iftariks nimetatakse pärast päikeseloojangut toimuvat õhtusööki, kus moslemiusulised paastumise lõpetavad.  Eid al-Fitr märgistab ramadaani lõppu ning seda tähistatakse moslemiriikides üldrahvaliku pühana.

Väidetavalt keeldus välisminister Rex Tillerson välisministeeriumi religiooni ja rahvusvaheliste suhete osakonna soovitusest korraldada ramadaani lõpu puhul vastuvõtt ja traditsiooniline õhtusöök.

President Trumpi on varem kritiseeritud moslemivastaste sõnavõttude eest, näiteks pakkus ta presidendikampaania ajal välja, et USA mošeed tuleks võtta jälgimise alla. Eile avaldasid Trump ja Tillerson mõlemad lühikese avalduse, kus õnnitlesid moslemeid ramadaani lõpu puhul.

Päris esimeseks USA presidendi poolt korraldatud iftari õhtusöögiks peetakse 1805. aastal Tuneesia saadiku auks korraldatud üritust. Sel ajal oli presidendiks Thomas Jefferson. 1996. aastal kutsus toonane esileedi Hillary Clinton moslemiusulisi vastuvõtule ja õhtusöögile. President Bill Clinton võttis selle kombe üle ning tema ametiajal saigi ramadaani lõpu tähistamine traditsiooniks, mida jätkasid ka presidendid George W. Bush ja Barack Obama.

Traditsiooniliselt on ramadaani lõpus Valgesse Majja kogunenud prominentsed USA moslemitest arvamusliidrid ja diplomaadid. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles