Trumpi pooldavad vaid Iisrael ja Venemaa (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melania ja Donald Trump.
Melania ja Donald Trump. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Kolmel neljandikul kogu maailmast ei ole usaldust USA presidendi Donald Trumpi välispoliitilistesse sammudesse, vabariiklase suurimad toetajad on Iisrael ja Venemaa, vahendab The Guardian.

Paljudes riikides on Trumpi toetus madalam kui George W. Bushil pärast Iraagi sõja algust 2004. aastal. Kaks kolmandikku ülemaailmselt vastanutest kirjeldab USA presidenti kui arrogantset ja ohtlikku.

37 riigis tehtud uuring näitab, et vaid 22 protsendil vastanutest on kindlust Trumpi välispoliitikasse. 74 protsenti on vabariiklasest presidendi suhtes aga umbusklikud.

Sellega seoses on kahjustunud ka Ameerika Ühendriikide maine – vaid 49 protsenti vastanutest omas suurriigi suhtes üldiselt positiivset suhtumist, mida on oluliselt vähem kui 64 protsenti möödunud ja ülemöödunud aastal. Barack Obama toetus viimastel aastatel oli 64 protsenti.

Kaks suurimat Trumpi toetajat on Iisrael ja Venemaa, madalaim poolehoid on aga Mehhikos ja Hispaanias, kus USA presidenti pooldab vastavalt viis ja seitse protsenti rahvast.

Uuringust selgub ka, et Trumpi peetakse üle maailma arrogantseks, sallimatuks ja ohtlikus; vähesed arvavad, et tema näol on tegemist kvalifitseeritud või rahvast hooliva riigijuhiga.

Trumpi toetajad väidavad, et tema lubadus seada USA huvid esikohale ei olnudki mõeldud rahvusvahelist kiitust pälvima, kuid niivõrd madal toetus raskendab diplomaatiliste suhete hoidmist.

Uuringust selgub ka, et vastanud näevad maailma liidri kohal USA presidendi asemel nüüd Angela Merkelit.

Küsitluse korraldas Pew Research Center.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles