Saksamaa paneb geiabielud parlamendihääletusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Stefan Boness/Ipon/imago/Scanpix

Saksa sotsiaaldemokraadid püüavad geiabielude seadustamise sel nädalal parlamendis hääletusele panna, tee tegi lahti kantsler Angela Merkel, andes konservatiividele hääletamisel vabad käed.

Saksamaal on alates 2001. aastast lubatud samasooliste paaride tsiviilpartnerlus. Teised Euroopa riigid on vahepeal jõudnud geiabielude legaliseerimiseni, kuid Saksamaad on takistanud Merkeli konservatiivide vastuseis.

Eile ütles Merkel aga, et parlament võiks tulevikus selles küsimuses südametunnistusest lähtuvalt hääletada. See tähendab, et partei annab oma liikmetele valikuvabaduse.

Merkel tõstatas teema enne 24. septembri parlamendivalimisi, kus kõik tema potentsiaalsed koalitsioonipartnerid, seal hulgas peamine võistleja, sotsiaaldemokraatide kantslerikandidaat Martin Schulz, kutsuvad samasooliste abielu legaliseerima.

Geiabielude legaliseerimise ettepaneku on teinud liidunõukogu (Bundesrat) ning opositsioonilised rohelised ja Vasakpartei, eelnõu on aga takerdunud liidupäeva (Bundestag) õiguskomisjoni, sest Merkeli konservatiivide ja sotsiaaldemokraatide suur koalitsioon ei olnud seni küsimuses ühel meelel.

Nüüd haarasid sotsiaaldemokraadid kinni Merkeli avaldusest ja kavatsevad selle viimaseks istungjärguks valmistuvas parlamendis hääletusele panna. Suure tõenäosusega saaks see enamuse toetuse.

«Angela Merkel astus eile sammu ja me võtame teda sõnast,» ütles Schulz ajakirjanikele ja avaldas lootust, et asjaga jõutakse ühele poole veel sel nädalal.

Konservatiivide parlamendiliige Michael Grosse-Brömer manitses aga mitte kiirustama.

Merkel on 12 võimuaastaga nihutanud oma erakonda tasapisi üha enam poliitilisse tsentrisse, eemale konservatismist. Ta on kannustanud Saksamaad tuumaenergiast loobuma ning lõpetanud kohustusliku väeteenistuse.

Mitmed konservatiivid tervitasid Merkeli avaldust samasooliste abielu kohta, kuid mõned ei kiitnud seda heaks.

«Saksamaal on teisigi probleeme,» ütles Baieri Kristlik-Sotsiaalse Liidu liige Peter Ramsauer. «(Partei) juhatus peaks konservatiivide viimaste väärtuste hävitamisega ette vaatama.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles